Heb jij goede voornemens gesteld voor dit jaar zoals afvallen, wekelijks te gaan sporten of meer tijd aan jezelf te besteden?
Vaak zien we dat goede voornemens na een tijdje vervagen. Onderzoek toont aan dat veel mensen moeite hebben om nieuw gedrag lang vol te houden. John C. Norcross ontdekte dat twee derde van de mensen met goede voornemens na een maand opgeeft, en na twee jaar zet slechts 20% de verandering door.
Voornemens vragen om ander gedrag en nieuwe gewoontes. Maar wist je dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte – zoals meer water drinken of vaker bewegen – aan te leren? Dat zegt onderzoek van Philippa Lally.Bovenkant formulier.
Dat is waarom de Dag van de Vitalogie 66 dagen na 1 januari is. Tijd om te reflecteren op onze voornemens en eventueel opnieuw te beginnen!
Ben Tiggelaar legt in zijn boek de Ladder uit hoe je effectief gedrag kan veranderen.
Stap 1: doel
Stel allereerst een leerdoel voor jezelf. Waar wil je naar toe? Formuleer een helder waarom en waarom nu? Begin klein. Dit maakt het gemakkelijker om actie te ondernemen en vooruitgang te meten. Heb je méér dan één doel, maak dan een heldere prioriteitenlijst.
En onthoud: Leren doe je met vallen en opstaan, dat hoort erbij, dus geef niet te snel op!
Stap 2: gedrag
Je doel vraagt om nieuw gedrag. Maak dat concreet! Zeg niet “ik wil meer bewegen”, maar “ik ga twee keer per week een half uur hardlopen”. Zo weet je precies wat je te doen staat. Gebruik als vuistregel dat je het nieuwe gedrag moet kunnen voordoen en nadoen. Vraag jezelf ook af:
Begin klein en simpel en kies voor gedrag dat je leuk vindt.
Stap 3: support
Denk bij support aan ondersteuning uit je omgeving. Denk breed; aan mensen die je kunnen helpen maar ook aan hulpmiddelen zoals een training of een dagboek of een app op je telefoon om je voortgang bij te houden.
Bekijk hier de samenvatting van het verhaal van Ben Tiggelaar tijdens de The Justice Conference 2018.