Deze vraag kreeg ik binnen van een enthousiast ODS bloglezer.
Hoi André, met veel plezier lees ik iedere maand je blog. Sinds kort maak ik fanatiek je pannenkoeken van havermout. Mijn vraag is: welke banaan moet ik gebruiken en wat is het verschil tussen de groene, gele en bruine banaan?
Groene banaan
De groene banaan bestaat bijna helemaal uit zetmeel. Ons lichaam zet zetmeel om in glucose en daar krijg je dan weer energie van. Het zetmeel dat in onrijpe (groene) bananen zit kan niet door de darmen verteerd worden. Hierdoor heeft de groene banaan ongeveer hetzelfde effect als voedingsvezels die in vezelrijke producten zit zoals groenten, volkoren brood en havermout.
Werking voedingsvezels
Wat haal je uit vezelrijke voeding? Minder last van bloedsuikerschommelingen, verlaging van je LDL-cholesterol (dit komt door de pectine die erin zit) en minder kans op diabetes type 2. Dus de groene banaan is niet slecht om te eten. Maar… op het moment dat de banaan geel wordt of geel is, wordt het zetmeel omgezet in fructose. Dit is de andere naam voor fruitsuiker.
Gele banaan
De gele banaan bevat vrijwel geen pectine. Naarmate de banaan zachter en rijper wordt, neemt de hoeveelheid pectine af net als de hoeveelheid zetmeel. Gele en groene bananen bevatten ongeveer evenveel vitamines en mineralen. Wist je dat de banaan rijk is aan vitamine B6? Omdat het zetmeel verdwenen is uit de gele banaan maar er wel veel fructose (fruitsuiker) in zit levert de gele banaan je dus snel energie.
PDS en groene bananen
Steeds vaker hoor je in het nieuws dat mensen last hebben van PDS. Dat staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom. Wanneer een arts niet kan verklaren waarom je last hebt van je darmen (krampen, winderigheid of buikpijn) dan zegt hij of zij vaak dat je last hebt van PDS. Eet dan bij voorkeur geen groene bananen. Door het fermentatieproces van de zetmeel van de groene banaan kun je krampen krijgen. Kies dan liever voor de zachtere banaan.
Bruine banaan
Laat je een banaan te lang op de fruitschaal liggen dan krijgt ie bruine vlekken. Dan zitten er meer antioxidanten in. Deze beschermen je lichaam.
Wat kies jij?
Welke banaan jij kiest mag je zelf bepalen. Je weet nu welke voedingsstoffen in welke banaan zitten en… over smaak valt te twisten. Wil je de banaan langer goed houden? Leg ze dan niet tegen appels. Bewaar ze in een donkere kast waar het niet warmer is dan 15 graden en ook niet veel kouder.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard