Afgelopen maand kreeg ik een telefoontje van een bedrijf dat nog even voor de feestdagen een dag van vitaliteit wilde inplannen. Een paar dagen later stond ik op de stoep bij dit bedrijf en sprak ik met de verantwoordelijke mensen van de HR afdeling. Ze hadden dit jaar te weinig tijd aan vitaliteit besteed en wilde nog graag voor de feestdagen een activiteit doen. Tijdens het gesprek kwamen ze er zelf achter dat het gekozen moment misschien helemaal niet goed zou kunnen zijn. De feestdagen, het einde van het jaar, dus extra werkdruk en zomaar een losstaand moment… allemaal redenen waarom het niet zou kunnen werken.
Niet alles werkt
Herken je dat bij jezelf of zie je het misschien bij een ander? Je zet dagelijks 10.000 stappen en je houdt je netjes aan het voedingspatroon dat je hebt gekregen van je collega. Je collega is er 5 kg mee afgevallen maar bij jou gebeurt er niets. Dat komt omdat iedere persoon anders is. In grote lijnen zijn we hetzelfde maar wanneer je al een paar uur minder per dag slaapt of misschien wel wat fysiek zwaarder werk beoefent dan een ander, dan betekent dit dat je ook een ander patroon moet gaan aanleren. Zeker wanneer de resultaten niks opleveren en je alleen maar negatiever wordt. Hoe goed je ook je best doet, uiteindelijk is het een teleurstelling die overheerst.
Wat jij bedenkt en gelooft
Wanneer je een plan in je hoofd hebt en hierin gelooft is dit goed. Stel je de vraag ‘is dit wel realistisch?’ en ‘heb ik alle mogelijkheden om dit doel te behalen?’. Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen dat je 10 kg wilt afvallen of dat je de 5 km 2 minuten sneller wilt lopen, je hebt bij elk plan de juiste begeleiding nodig. Een verkeerd eetpatroon of misschien wel verkeerde trainingsarbeid kunnen je per slot van rekening nog verder van huis brengen. De mindset is dus belangrijk. Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe doe ik het? Je gaat dan inzien dat kleine stapjes je echt dit doel laten bereiken.
Stap voor stap richting een duurzame gezondheid
Terugkomend bij het bovenstaande bedrijf. Een superleuke organisatie die bij binnenkomst al veel kleur uit straalt. Er staat namelijk een mooie grote fruitmand die je toelacht. In het eerste uur dat ik samen heb mogen zitten met de dame en heer hebben we samen een stap vooruit gezet. Een organisatie kan alleen maar verduurzamen wanneer je zorgt voor de goede voorwaarden. Dit jaar gaan we niks zichtbaars meer doen maar achter de schermen gaan we samen een plan uitwerken waarbij de behoeftes van de organisatie maar ook van he individu binnen de organisatie goed in kaart wordt gebracht. Er worden workshops gegeven waarbij ieder op persoonlijk vlak zijn informatie uit kan halen en direct aan de slag kan gaan. Waarbij iedere medewerker de mogelijkheid krijgt om op individueel vlak aan de slag te gaan en vitaler te worden. Het verduurzamen van je organisatie begint bij een sterke eigen IK!
Hier en nu
Soms zijn we heel spontaan in onze gedachtes, dit is zeker niet slecht maar is niet altijd goed. Je vergeet hierdoor soms belangrijke factoren die je nodig hebt om je doelen te kunnen behalen. Of het nu gaat om bedrijfsstrategie, persoonlijke doelen of een out of the box gedachte. Wanneer je ze goed uitwerkt kan er altijd iets moois ontstaan. Het kost nu eenmaal tijd om iets moois te kunnen realiseren. HIER EN NU is misschien wel een mooie gedachte maar levert niet altijd het gewenste resultaat op.
Warm aanbevolen voor de liefhebbers van dit koude weer:
Puree met gewokte knolselderij en spruitjes.
Neem per persoon 200 gram aardappels en 250 gram groenten
Stap 1: Schil de aardappels en zet deze op het vuur. Kook de aardappels zoals je gewend bent en maak er een fijne puree* van.
Stap 2: Zet een kruis in de onderkant van de spruitjes, breng water aan de kook en zodra het water kookt mag je de spruiten 10 minuten laten koken. Hierna afgieten en goed laten uitlekken.
Stap 3: Schil de knolselderij en maak er kleine blokjes van (niet te klein) spoel ze af en kruid ze met kerrie. Zet nu een wok op het vuur en doe er een beetje olijfolie in. Zodra deze warm is doe je de knolselderij stukjes erin en 5 minuten later de spruiten. Wok het geheel beetgaar.
Je kunt ervoor kiezen om het geheel onder elkaar te mengen of je serveert het apart. Wanneer je eigengemaakte appelcompote erbij eet is dit nog smaakvoller.
*standaard wordt puree gemaakt met melk, ei en boter. Gebruik alleen wat vocht van de aardappels en je gaat merken dat dit net zo goed als verbinder gaat werken.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard