In de afgelopen weken heb ik met veel aandacht de Olympische spelen gekeken. Het kostte me de nodige nachtelijke uurtjes maar uiteindelijk heb ik wel mooie wedstrijden kunnen kijken. Nu de spelen afgelopen zijn, hebben we het voornamelijk over de medailles die Nederland heeft gewonnen. De hockey dames, het baanwielrennen, de zevenkampers of de mannen op de estafette. Allemaal mooie titels waar we nog lang over zullen praten.
Toch waren er voor mij twee momenten die me het meeste zijn bijgebleven. Abdi Nageeye pakte op de marathon de zilveren medaille voor Nederland en zorgde er persoonlijk voor dat zijn Belgische trainingsmaatje als derde over de finish kwam. Het wuifgebaar dat hij moest doorlopen op 100 meter voor de finish, is de hele wereld overgegaan. Als je als topsporter aan het einde van de marathon nog even rekening houdt met je trainingsmaatje en je ervoor zorgt dat die ook een prijs krijgt, dan ben je een echte topper.
Het andere moment is een moment in de dames marathon. De naam Mieke Gorissen zegt de meeste mensen waarschijnlijk niks maar deze Belgische dame werd 28ste op de marathon in Tokio. Geen medaille, geen prijs en ze liep met 2 uur, 34 minuten en 24 seconden een prima tijd. Toch was het zeven minuten langzamer dan de winnares uit Kenia. Wat maakt haar moment dan zo bijzonder? Mieke is pas drie jaar geleden begonnen met hardlopen. In drie jaar van het niets tot de 28ste plek op een olympische marathon. Ze verdient een groot compliment. Het geeft ook aan dat je iets kunt bereiken waarvan je nu denkt, dat lukt me nooit. De term ‘doorzettingsvermogen’ past hier zeker bij. Voor de liefhebbers, google haar naam en bekijk het filmpje dat gemaakt is direct naar haar finish. Mieke verliest maar wint op karakter. Ze heeft haar persoonlijk doel behaald. Dit vergt discipline en doorzettingsvermogen.
Mijn eigen gezondheid is belangrijk
Zo gaat het ook met je gezondheid. We genieten nu allemaal van vakantie. Voor de een is deze bijna afgelopen maar voor de ander moet het nog beginnen. Er komt een moment dat je zegt “zo, nu is het afgelopen. Ik wil werken aan mijn gezondheid”. Doe dat dan ook. Van uitstel komt afstel en dan heb je (weer) niet je doel behaald.
Maak notities
Zet op papier wat je belangrijkste doelen zijn en schrijf ook op waar je denkt vast te kunnen lopen. Als voorbeeld: mijn doelen zijn, een betere gezondheid, 5 kg in gewicht afnemen en tenminste twee keer per week fanatiek sporten. Mijn knelpunten zijn: ik weet te weinig van mijn eigen gezondheid, ik heb geen kennis over de aanpassingen in mijn dagelijkse eetpatroon en ik werk in wisseldiensten. Hoe kan ik dan twee keer in de week sporten?
Je kunt dit verder uitbreiden door op te schrijven welke kansen er liggen en wat die je gaan opleveren.
Samen sta je sterk
Zo’n analyse is lastig om voor jezelf te maken. Als het dan eenmaal op papier staat en je krijgt de hulp die je nodig hebt, dan is elk doel te behalen. Qua gezondheid, zakelijk en ook op sportief gebied. Bij ODS Vitaal is de kennis aan boord om je op weg te helpen en om je te ondersteunen. We doen nog net niet de boodschappen voor je maar je krijgt wel een maatwerk programma hoe je aan je gezondheid kunt werken. De coach staat voor jou klaar om samen een gedegen plan van aanpak te maken. Met doelstellingen voor de korte, midden en lange termijn.
Wanneer begin jij ?
Hieronder een van mijn favoriete recepten.
Benodigdheden:
Werkinstructie:
Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard