Werkstress de baas met het JDR-model

3 november 2024
3 november 2024

Werkstress de baas met het JDR-model 

Heb je ooit het gevoel gehad dat werkstress je dreigt te overspoelen? Deadlines, hoge verwachtingen en een volle agenda kunnen ons behoorlijk uitputten. Gelukkig is er een model dat je kan helpen om werkstress beter te begrijpen en aan te pakken: het Job Demands-Resources (JDR) model!

Wat is het JDR-model?
Het JDR-model helpt te begrijpen hoe werkstress ontstaat en hoe je het kunt verminderen. Het onderscheidt twee belangrijke factoren: werkstressoren (job demands) en energiebronnen (job resources). 

  1. Werkstressoren: Zijn de aspecten van je werk die energie kosten zoals werkdruk, emotionele belasting, en complexe taken. Hoge mate van werkstressoren kunnen leiden tot stress en uitputting. 
  1. Energiebronnen: Zijn de aspecten van je werk die je helpen om je taken goed te doen en je energie geven. Denk aan steun van collega’s, autonomie in je werk, en ontwikkelingsmogelijkheden. Het mooie van energiebronnen is dat ze zorgen voor meer bevlogenheid in je werk maar ook zorgen voor minder stress (=schuine pijl).
  1. In het midden van het JDR-model staan persoonlijke hulpbronnen. Deze hebben effect op de stressreacties en de bevlogenheid van medewerkers. Voorbeelden van hulpbronnen die stressreacties versterken zijn faalangst en perfectionisme. Voorbeelden die een positief effect hebben op bevlogenheid zijn veerkracht (hoe je omgaat met negatieve ervaringen), openstaan voor nieuwe ervaringen en grenzen kunnen stellen. 

Hoe werkt het JDR-model? 

Voor iedereen is het belangrijk dat er een balans is tussen energiebronnen en werkstressoren op het werk. Werkstress ontstaat wanneer de stressoren hoger zijn dan de energiebronnen. Omgekeerd, als je voldoende energiebronnen hebt, kun je beter omgaan met de stressoren en voel je je energieker, gemotiveerder en meer bevlogen. 

Het is voor iedereen verschillend waar die balans ligt, omdat iemand altijd zichzelf meebrengt naar werk. Je kunt de balans op 3 manieren beïnvloeden: 


Aan de slag
! 

Maak een lijst van de dingen die je op je werk stress geven zoals strakke deadlines, hoge werkdruk of lastige taken. Zet daarna je energiebronnen op je werk op een rij. Denk aan steun van collega’s en voldoende scholing. Check of dit nog in balans is. Zo niet, zoek dan naar mogelijkheden om dit weer in balans te krijgen zoals: 


Ben je klaar om de balans op je werk te herstellen en je werkplezier te vergroten?  Neem de tijd om je werkstressoren en energiebronnen in kaart te brengen en praat met je leidinggevende over mogelijke verbeteringen. Onthoud dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. Begin vandaag nog met het toepassen van het JDR-model en merk het verschil!
 

Wil je meer leren over het aanpakken van werkstress? Lees dan ‘De Moed van Imperfectie’ van Brené Brown. Dit boek biedt waardevolle inzichten over veerkracht en balans, niet alleen in je werk, maar in je hele leven.