Balans tussen werk, privé en de keuken

20 april 2020
20 april 2020

Breng weer balans tussen werk, privé en de keuken

Corona bezorgt ons ongekende tijden. We moeten verplicht binnen blijven. Alleen naar buiten als het echt niet anders kan. Mijn moeder is 82 jaar. Zij heeft dit alleen in de oorlog meegemaakt.
Toch willen we graag naar buiten. Voor frisse lucht, voor beweging een blokje wandelen of even de winkel in voor een boodschap en een praatje (op minimaal 1,5 meter afstand). Want als we thuis blijven, voelen we ons minder productief. Maar is dit ook zo?  Als je lange dagen op het kantoor maakt of in een fabriek werkt, dan zit je in een vast ritme. Je hebt geen tijd om andere dingen te doen. Juist nu, tijdens de corona-maatregelen, heb je wel tijd voor andere dingen. Quality time! Besteed meer tijd aan je gezin, je partner en je huisdier. Focus je meer op je hobby of het ontwikkelen van je vaardigheden. Juist nu is het goed om te zorgen dat je weer de balans vindt tussen werk en privé!
 
Balans in de keuken. Wat te doen met voedsel dat je over hebt? Soep: de gezonde en praktische oplossing.
Ben je gewend om elke dag in de kantine op het werk te lunchen? Dan is het nu even wennen. Je moet boodschappen inkopen en thuis je eigen lunch maken. Stap in de wereld die ‘keuken’ heet. Heb je te veel ingekocht of laten bezorgen? Wat doe je dan met die lekkere groentes voordat ze niet meer vers zijn? Wij weten er wel raad mee!
Tomaten worden soep of saus
Tomaten zijn vers erg lekker. Niet alleen in de salade maar ook op het brood. Een boterham met 30+ oude kaas en daarop een plakje tomaat en peper brengt nog meer smaak aan je eten. Zijn de tomaten oud dan kun je ze verwerken in pastasaus of in soep.
Voor pastasaus kun je alle oudere en verse groenten gebruiken. Goed wassen en dan samen in de pan met een beetje olie. Omroeren en een beetje water erbij (50 ml). Voeg dan verse knoflook, peper, zout, peterselie, rozemarijn, paprikapoeder toe. Gewoon lekkere kruiden uit de keukenkast of uit je kruidentuin.
Wil je er soep van maken? Doe er dan gewoon meer water bij en klaar is je verse groenten-tomatensoep.
Tip: Wil je de velletjes van de tomaat halen? Snijd dan een kruis in de bovenzijde van de tomaat en leg ze 4 minuten in kokend water. De tomatenvelletjes gaan dan los en je kunt ze gemakkelijk met de hand verwijderen.  
Komkommer wordt frisse soep. Wie had dat gedacht?
De meeste mensen leggen de komkommer in de ijskast. Jammer genoeg is dat de plek waar hij snel zacht en nat wordt. En dat wil je niet. Bewaar een komkommer op een donkere plek. Is de komkommer oud, dan kun je er komkommersoep van maken. 
Snij de komkommer over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij er nu kleine blokjes van en doe deze in een pan.
Snij een paar takjes peterselie klein en een teentje knoflook . Voeg dit nu bij de klein gesneden komkommer. Doe een beetje olijfolie in de pan en roerbak alles even om.
Doe er nu ongeveer 0,5 – 1 liter water bij (afhankelijk van de hoeveelheid komkommer) en breng het aan de kook.
Blender alles helemaal fijn en laat de soep iets afkoelen. Serveer dit met een speltboterham met hüttenkase en een deel van de zaadlijsten van de komkommer.
Paprika’s vol vitamines gaan we grillen. Heerlijk!
Een paprika bevat veel vitamines en mineralen. Zonde om die weg te gooien. Als paprika’s beginnen uit te drogen dan komen er rimpels op. Gooi ze niet weg! Net als de courgette en de aubergine is de paprika heel geschikt om te grillen. Maak de paprika schoon en snijd deze in grove stukken. Leg ze in een bak en voeg wat olie en kruiden toe. Bijvoorbeeld Provençaalse kruiden zijn erg lekker. Gril ze in een pan op een hoog vuur knapperig gaar. Proef dan hoe lekker oude paprika’s kunnen zijn. Een ander idee is het om de paprika’s in  tomatensaus te verwerken.
Oud brood krijgt een nieuwe bestemming
Brood eet je het liefst vers en zodra het ouder wordt, gaat het weg. Hoeft echt niet hoor! Oud brood heeft ook zijn waarde. Maak er paneermeel van. Wanneer je spelt of volkorenbrood hebt is het echt zonde om dat weg te gooien. Je kunt ze ook met een deegroller uitrollen en er een pizzabodem van maken of de bodem van een quiche. Deze kun je dan weer opvullen met oudere groenten.
Een overgebleven avocado wordt heerlijk beleg voor je broodje:
Wat heb je nodig? 

Snijd de avocado in kleine stukjes.
Laat de tonijn uitlekken.
Meng avocado en tonijn.
Besmeer een boterham met de magere kwark.
Leg hier de plakjes komkommer op.
Schep het tonijn-avocado mengsel op het brood.
Doe er sesamzaadjes overheen.
Voeg eventueel nog wat peper toe.
Klaar! Smakelijk en gezond.
Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen! Sportvoedingscoach André Mostard