Bewuste levensstijl volgens een aantal belangrijke yoga principes

7 juni 2021
7 juni 2021

Bewuste levensstijl volgens een aantal belangrijke yoga principes

Voor iedereen die een bewuste levensstijl nastreeft of stap voor stap wil ontdekken wat voor hem of haar levensveranderend zou kunnen zijn, deel ik graag 10 principes (geleerd en ontvangen van verschillende authentieke yogaleraren) die mij op mijn yogapad de afgelopen 20 jaar hebben ondersteund en ervoor gezorgd hebben dat ik ten volste leef, vertrouwen in het leven heb en me op mijzelf richt. Naast mijn yoga practice helpt het  om te kijken naar de werking van je geest. Door deze 10 principes accepteer ik mijn leven meer zoals het voor mij bedoeld is. Het zijn principes die je meerdere keren kunt lezen en ze geven je elke keer weer nieuwe inzichten.

 1. Er is alleen nu
  Ontspan je gebruikelijke focus op ‘wat is weg’, ‘wat is er nog niet’ . Dingen die je onmogelijk kunt beheersen vanaf waar je bent. Laat je fascineren door wat er leeft, hier, nu. Wees nieuwsgierig naar deze zeer levendige dans van gedachten, sensaties, gevoelens en impulsen die plaatsvindt waar je bent. Onthoud dat het Nu de enige plaats is waaruit uiteindelijk echte antwoorden kunnen komen. Het is alles wat er is, de stilte in het midden van de storm.
 2. Weerstand geeft pijn
  Pijn is niet het echte probleem, het echte probleem is ons denken over pijn, onze weerstand tegen ongemak, onze poging om eraan te ontsnappen en een ingebeelde toekomst te bereiken. Het echte probleem begint wanneer we beginnen te piekeren over onze pijn, ons verdriet, onze angsten, onze woede, piekeren over onze ongemakken. Kom uit verleden en toekomst, zoekend en strevend, en ontmoet het leven in het rauwe, nu, zonder oordeel en zonder de verwachting. Kom op, voor het aangename en onaangename, het aangename en het pijnlijke, zonder een agenda. Zie het allemaal als een geschenk.
 3. Gedachten zijn niet de waarheid
  Zie gedachten en sensaties als neutrale en onpersoonlijke gebeurtenissen in het bewustzijn. Net als geluiden die we horen, ontstaan ​​en verdwijnen gedachten en lichamelijke sensaties spontaan, als golven in de oceaan. Ontwikkel een vriendelijke houding ten opzichte van gedachten. Ontmoet ze met een houding van vriendelijkheid en nieuwsgierigheid. Zie ze als graag geziene gasten in je aanwezigheid.
 4. Heb ruimte voor je gedachten
  Je hebt gedachten maar bent ze niet. Het zijn slechts suggesties, mogelijkheden, oordelen, stemmen, beelden, die komen en gaan. Wees de ruimte voor ze en probeer ze niet stil te leggen. Je zit er niet in vast.
  Ben de onveranderlijke omhelzing van het denken, de uitgestrektheid waarin gedachten kunnen komen en gaan wanneer ze willen.
 5. Adem door alles heen
  Adem ongemakkelijke sensaties in en uit. Eer ze in plaats je voor ze af te sluiten, Voel hoe je adem naar het verwaarloosde en gevoelige gebied gaat en dit doordrenkt met leven en liefde. Voel de bereidheid om met alle gevoelens te zijn en alles wat je ervaart te omarmen.
 6. Acceptatie in je hele waarneming
  Acceptatie betekent niet dat een onaangename gedachte of gevoel weggaat, het kan een tijdje blijven. Behandel het alsof het er misschien altijd zal zijn. Dit neemt de tijdsdruk weg. De ervaring is alleen in het Nu. Wees nieuwsgierig. En laat elke drang, elk gevoel van frustratie, verveling, teleurstelling of zelfs wanhoop, ook naar boven komen en erbij horen.
 7. Altijd en nooit voeden een gebrek
  In werkelijkheid is er geen ‘altijd’ en geen ‘nooit’. Houd rekening met deze woorden. Het zijn leugens en kunnen een gevoel van urgentie en machteloosheid creëren. Ze voeden het verhaal van zoeken en gebrek. Soms is zelfs denken aan morgen gewoon te veel werk. Ben gewoon hier.
 8. De reis is het belangrijkste
  Vaak concentreren we ons zo veel op het doel of de bestemming dat we de reis vergeten, Stress krijgt de overhand en het gevoel dat we ‘er nog niet zijn’ overheerst. Vreugde is alleen te vinden in het hier en nu en heeft niets te maken met doelen, bestemmingen. Leer van je lessen zonder antwoorden te krijgen. Dat wat je ervaart is levend, creatief en vol potentieel.
 9. Het niet weten is ook goed
  Als je je realiseert dat je verdwaalt, dat je geen verbinding hebt, dat je het moment bent vergeten, vier dit dan. Straf jezelf niet voor het vergeten of niet weten maar vier je vermogen dat je niet alles hoeft te weten. Wees nederig door de reis in plaats van te proberen ‘perfect’ te zijn. Twijfel, teleurstelling en desillusie zullen constante vrienden zijn. Er is geen bestemming aanwezig en is er geen beeld van ‘goed’ als je dit niet maakt.
 10. Jij bent het leven
  Jij bent uniek, jouw reis is je eigen pad. Vergelijk jezelf niet met iemand anders. Wanneer je begint te vergelijken, devalueer je je eigen unieke, onvervangbare gaven, talenten en waarheden en verbreek je de verbinding met je eigen ervaring. Verrijking is mogelijk als je ‘ja’ zegt tegen waar je nu bent. Vertrouw dat wat je niet kunt vertrouwen.

Hartelijke groet, Namasté,
Manon Simonis