Blessures en voeding. Stem het op elkaar af!

23 mei 2021
23 mei 2021

Blessures en voeding. Stem het op elkaar af!

Aan de vooravond van de coronaversoepelingen heb ik een gesprek met de oud-fysiotherapeut van Roda JC. Wat ons opvalt is dat er steeds meer sportblessures voorkomen en de oorzaak lijkt ons duidelijk. De meeste sporters hebben wel eens een sportblessure gehad. Erg vervelend en vaak op het verkeerde moment. De ene blessure ontstaat spontaan en de andere begint met kleine nietsvermoedende klachten. Een krampje, een pijntje gevolgd door een gescheurde spier, een ontsteking, botbreuk of een zweepslag.
De grootste groep sporters zijn amateurs. Juist die groep is nu al meer dan een jaar niet of beperkt aan het trainen. Normaal kwam de amateursporter voornamelijk op maandagochtend bij de huisarts. Tegenwoordig komt vrijwel elke dag een sporter bij de huisarts om zijn blessure te laten beoordelen. Uiteindelijk krijgt de sporter dan een doorverwijzing naar een fysiotherapeut.

Herkennen van een blessure
Als sporter kun je leren een blessure te herkennen. Een vastzittende spier, last van je gewrichten, steken in de spieren, minder fit je bed uitkomen en hoofdpijn. Dat zijn allemaal symptomen die er op duiden dat je lichaam het ergens niet mee eens is. Wat veel (professionele) sporters zich te weinig realiseren is dat voeding een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van blessures. In de individuele sporten zoals fitness, zwemmen, hardlopen en wielrennen liggen blessures op de loer. In de teamsporten voeren voetbal en veldhockey de lijst aan.

De blessures die je kunt oplopen zijn:

• ACUTE BLESSURE

De blessure die spontaan optreedt kan het gevolg zijn van een (te) hoge belasting, een val, botsing of verkeerde belasting. Bij dit soort blessures zijn botbreuken en spierscheuringen het meest voorkomend.

• BLESSURE DOOR OVERBELASTING

Op het moment dat je door overbelasting een blessure oploopt, komt dat vaak door een te grote belasting na een periode van inactiviteit. Denk maar eens aan een korfballer die gestopt is en 4 jaar later in een lager team weer start. Hij denkt dat hij nog steeds zo goed is als 10 jaar geleden en hij wil dezelfde prestatie neerzetten.

• BLESSURE DOOR OVERTRAINING

Na een fysiek zware inspanning moet het lichaam herstellen. Ben je goed in shape en doe je voldoende aan herstel, dan is er meestal niks aan de hand. Wanneer dit niet het geval is, dan zal het lichaam steeds meer moeite hebben met het herstel en kun je dus een blessure oplopen door overtraining. Uiteindelijk wordt er meer afgebroken dan opgebouwd in je lichaam.

Wat nu?
Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Veel mensen hebben extra corona kilo’s erbij gekregen en beginnen nu weer met sporten. Wanneer je individueel gaat sporten is het belangrijk om in de sportschool even met je trainer te praten en af te spreken wat het beste is. Ga je weer trainen in de teamsport, dan is het goed om met je teamgenoten de doelstellingen te bespreken. Iedereen heeft namelijk last gehad van de coronamaatregelen. Wanneer je toch een blessure oploopt, is het goed om je voeding aan te passen. Je kunt namelijk al snel een paar kilo’s bijkomen zonder daar erg in te hebben. Helaas zal er door inactiviteit heel snel spiermassa afbraak zijn. Onderzoeken van o.a. de universiteit in Maastricht laten zien dat personen met een botbreuk al snel 1,5 kg spiermassa kunnen afbreken. Dit betekent dat je lichaam dus niet alleen bezig is met herstel van de botbreuk, maar dat je lichaam ook spieren afbreekt. Dit laatste wil je zeer zeker niet. Het is dus raadzaam om je inname en frequentie aan te passen aan de hand van de blessure die je hebt opgelopen. Hoe optimaler die inname, hoe sneller er een herstel in het bot of weefsel kan plaatsvinden.

Zit je zelf met een blessure of wil je weten hoe je voeding moet worden aangepast, neem dan contact op met me op. De Sportvoedingscoach beschikt over de juiste blessure protocollen in combinatie met voeding en herstel.

Wil je een lekker eiwitrijk gerecht maken dat ook voedzaam is? Maak dan deze avocado!

Ingrediënten:

Bereiding:

Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard