Calorieën tellen, stop er maar mee

22 september 2021
22 september 2021

Calorieën tellen zorgt ervoor dat je het honger- en verzadigingsgevoel negeert. Dat zijn twee signalen die je juist wel moet volgen om op een gezonde manier af te vallen. Via Instagram kreeg ik van een moeder de vraag of het voor haar zoon zinvol is om calorieën te tellen. Ik heb de vraag meteen beantwoord en merk dat steeds meer mensen hier vragen over hebben.

Wat zijn calorieën?
Elk etiket bevat informatie waar je als consument niet wijs of vrolijk van wordt. Onbekende termen zoals ‘E621’, ‘ammoniumcarbonaten’, ‘dextrose’ maar ook ‘verzadigd vet, waarvan suiker’. Dan staan er ook nog getallen op waarvan je niet weet of het wel of niet goed is. Al in de jaren 70 waren de mensen calorieën aan het tellen. Beter te weinig eten dan te veel eten want stel je eens voor dat je te zwaar zou worden. Calorieën staan bovenaan een etiket vermeld en dat geeft aan hoeveel energie je eten en drinken bevat.

1210 Calorieën als energiebron. Kun je dan nog presteren?
Nu weet je dat de calorieën energie leveren. Maar moet je ze dan ook tellen? Om je een idee te geven hoeveel 1210 calorieën is, hieronder een kort overzicht.

Zoals je ziet zit er dus een wereld van verschil in wat je eet en wat je lichaam nodig heeft. Wanneer je tot het einde van de dag wacht en een zak chips leeg eet, dan heb je 1210 calorieën binnen. Je eet de hele dag dus niet en zult honger hebben. Begin je de dag met het Mac Donalds ontbijt dan mag je de rest van de dag ook niks meer eten. Ook dat zal je lichaam niet volhouden. 23 Komkommers eet je ook niet op een dag. Als je bovenstaande korte lijst ziet, weet je dat calorieën tellen niet te doen is.

De energiewaarde van het voedsel speelt een grote rol in ons dagelijkse leven maar zegt niet veel over de verhouding van de voedingsstoffen. Het is dus verstandig om meer op het etiket en inhoud te letten, dan op de calorieën.

Minder is ongezonder
Eet je te weinig dan zal je niet afvallen. Je wordt misschien wel lichter maar in veel gevallen is dit spierafbraak en heeft het weinig met verlies van vet te maken. De meeste mensen die obesitas hebben, eten vaak te weinig maar ook ongezond. Wanneer iemand dan te zwaar is en gaat letten op zijn eetpatroon is het eerste wat ze zeggen “ik moet meer eten dan ik normaal doe”. Dit zorgt ervoor dat bewustwording op gang komt maar ook de vetverbranding met als resultaat gewichtsverlies.

Kwantiteit is niet altijd kwaliteit
Als je de nadruk legt op calorieën tellen, dan kijk je dus niet naar inhoud. Dat laatste is heel belangrijk. Je lichaam kan namelijk niet zonder koolhydraten, vetten en eiwitten. Je lichaam kan wel zonder zero en light producten. Neem cola zero daarin zit fenylalanine. Dit stofje zorgt voor je gemoedstoestand. Met een groot glas zero krijg je 3 calorieën binnen en een berg aan zoetstof en smaakvervangers. Je lichaam is helemaal ontregelt en weet daar geen raad mee. Sterker nog, het lichaam heeft energie nodig om die chemische stoffen af te voeren. Kijk maar eens goed naar onderstaand tabelletje per 100 gram. Het light product bevat minder calorieën en het vet is omlaag gegaan. Het verzadigde Vet met de V van verkeerd is omhoog gegaan. Hier kun je dus gewoon zwaarder van worden zonder daar erg in te hebben.

Pindakaas   Pindakaas light  
664 kcal 533 kcal
58 gram vet 41 gram vet
5,8 gram verzadigd 6,3 gram verzadigd
49,1 gram onverzadigd 34,2 onverzadigd
11 gram koolhydraten 17 gram koolhydraten
6,4 gram waarvan suiker 5,8 gram waarvan suiker
21 gram eiwitten 18 gram eiwitten
0,55 gram zout 0,55 gram zout

 

Waar zit de oplossing dan in.
Wanneer je bezig bent met je gezondheid dan lees je veel tegenstrijdigheden. Producten met allerlei claims die vaak net niet helemaal waar zijn. Bijvoorbeeld slogans als “0% vet”. Wat er niet bij staat is dat ze rijk aan suiker zijn. Dat staat dan niet bij de slogan maar wel op het etiket. We laten ons te veel beïnvloeden door reclames en media. Op social media posten influencers berichten waarvoor ze betaald worden. Ook onze emoties spelen een rol bij de keuze in wat we eten. Het ‘emotie eten’ is voor veel mensen een (dagelijks) gewoonte. De oplossing is misschien gemakkelijker dan we denken maar vergt gewoon wat energie (dat krijg je dan als je gezonder eet). Breng eens rust in je dagelijkse functioneren. Zorg dat je lever, darmen en je stofwisseling opgang komen en zorg voor regelmaat. Gezond eten zit niet in een bus poeder en haal je ook niet uit een blaadje sla. Gezonder eten begint met bewustwording en moet je langzaam introduceren. Zeg niet dat het bij jou niet gaat werken. Op ieder potje past een deksel.

Lekker recept: Wil je de helft van de 1210 calorieën eten, dan is onderstaand gerecht een aanrader.

Slechts zes! ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  2. Dop ondertussen de sperziebonen. Breek ze doormidden en kook ze in 8 tot 10 minuten gaar.
  3. Giet de bonen af en voeg samen met de pesto toe aan de pasta. Verwarm alles nog even goed en breng het op smaak met peper en zout.
  4. Schep de pasta op een bord en garneer met de pijnboompitten.