Een positieve kijk op gezondheid

27 februari 2023
27 februari 2023

Een positieve kijk op gezondheid

Eind zestiende eeuw schreef Desiderius Erasmus de zo bekende wijze woorden “voorkomen is beter dan genezen”. Wat hebben we hiervan geleerd in onze Westerse wereld anno 2023? Nou niet veel, zou je zo zeggen, wetende dat 97% van ons zorgbudget wordt besteed aan curatieve zorg, en slechts 3% aan preventieve zorg. (1) En ja we doen aan preventieve zorg, iedereen kent wel de consultatiebureaus waar je als trotse jonge ouders met je pasgeboren spruit naartoe gaat, de GGD programma’s voor het opvolgen van de gezondheid van onze kleine prinsen en prinsesjes en natuurlijk heel recent het coronavaccinatiebeleid. Maar in een maatschappij van vergrijzing, waarbij we verwachten dat in 2040 60% van de mensen bij de huisarts geregistreerd staat met één of meerdere chronische aandoeningen, en in 2040 62% van de mensen overgewicht hebben (2), zullen we het over een andere boeg moeten gooien. We zullen andersom moeten gaan denken. Hierin geeft het gezondheidsconcept van “Positieve Gezondheid” van oprichtster Machteld Huber het goede voorbeeld.

“ Positieve Gezondheid” kiest een andere invalshoek. Het accent ligt hier namelijk niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Volgens Huber is gezondheid “het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”. (1) Dus het gaat om hoe veerkrachtig jij bent om met de uitdagingen in jouw leven om te gaan, waarbij gezondheid niet een doel is, maar een middel om te doen wat jij echt belangrijk vindt, een middel om een betekenisvol leven te leiden!

Wat kun jij nu concreet doen?

Vanuit “Positieve Gezondheid” is het spinnenweb ontwikkeld, hierin wordt vanuit zes dimensies inzicht gegeven in hoe jij je gezondheid ervaart.

 

Ga naar https://mijnpositievegezondheid.nl/tools/hoewerkthet en doe de test en ga aan de slag met wat voor jou belangrijk is, en wat jij zou willen veranderen! En knoop die wijze woorden van Erasmus in je oren en leef een gezond leven, zodat jij vanuit jouw volledige potentieel betekenis kunt geven aan jouw prachtige unieke leven!

Ik wens je een hele positieve gezondheid
Raphaëlle van der Weide
Leefstijlcoach en yoga & meditatie docente

Bronvermelding:
(1) https://mijnpositievegezondheid.nl van Institute of Positive Health (iPH) Machteld Huber
(2) https://www.volksgezondheidtoekomstverkenning.nl/c-vtv/trendscenario-update-2020/ziekten-aandoeningen, van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu