Een retreat, wat doe je daar eigenlijk?

28 november 2022
28 november 2022

Een retreat, wat doe je daar eigenlijk?

Retreats, retraites, je ziet ze steeds vaker langskomen. Maar wat is het precies en wat doe je er nou eigenlijk? Misschien heb je wel een bepaald beeld van een groep die een paar dagen lang volledig in stilte is, of misschien lijkt het wat wollig. Ik vertel je er graag alles over!

Wat is een (yoga) retreat?
De letterlijke betekenis van retreat is het ‘terugtrekken van jezelf’. Tijdens een retreat neem je tijd voor jezelf en stap je uit alle rollen die je aanneemt in het dagelijkse leven. Even op de pauzeknop duwen om te voelen hoe het echt met je gaat. Je hebt geen afleiding meer waar je je achter kunt verstoppen. Je creëert ruimte en tijd om te voelen en oprecht en eerlijk te zijn naar jezelf.

Wat doe je tijdens een yoga retreat?
Tijdens een yoga retreat staan er diverse yogalessen op het programma. Daarnaast is er ruimte voor meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen), workshops en vrije tijd om te doen waar jij zin in hebt. Het eten wordt verzorgd en je hoeft je verder nergens druk om te maken. Vaak bestaat de mogelijkheid om een massage te boeken, een 1-op-1 sessie of een energetische behandeling. Soms staan er ook groepsactiviteiten op het programma. Je kunt hierbij denken aan (cacao)ceremonies, ecstatic dance en een wandeling in de natuur. Je kunt zelf kiezen aan welke activiteiten je wilt deelnemen. Voel je vooral vrij om te doen waar jij behoefte aan hebt. Jezelf terugtrekken in je eigen bubbel of in contact staan met anderen.

Wat levert een retreat op?
Onbewust worden we elke dag overladen met prikkels en gedachtes. Door in een andere omgeving te stappen word je je bewust van je gedragingen, patronen en overtuigingen. Doordat je meer rustmomenten neemt, is er meer ruimte om de signalen van je lichaam op te merken en weer in contact te staan met jezelf. Misschien merk je ineens op dat je vermoeid bent of dat je bepaalde dingen doet omdat ze van je verwacht worden. Je kunt nieuwe inzichten ontvangen en antwoorden krijgen op vragen waar je al een tijdje mee rondloopt. Je komt tot rust, je voelt je ontspannen en je doet nieuwe energie op. Vaak doe je nieuwe kennis er ervaringen op en krijg je handvatten (tools) aangereikt die je kunt gebruiken in je dagelijkse leven om steeds meer levensgeluk te kunnen ervaren.

Hoe weet je welk retreat bij jou past?
Iedereen heeft eigen behoeftes en ervaringen. Daarom is het belangrijk dat jij voor jezelf voelt welk yoga retreat bij jou past. Hoe lang wil je weg gaan? Een dag, een weekend of een week? Wil je in Nederland blijven of naar het buitenland? Wil je met een specifiek thema aan de slag gaan? Bekijk de plek, het programma en de organisatoren en voel of dit goed voelt voor jou. Ga je voor het eerst alleen naar een yoga retreat dan kan dit heel spannend zijn. Weet dat je je altijd in een veilige groep van gelijkgestemden bevindt en dat je niet alleen bent. Het allerbelangrijkste is dat jij het naar je zin hebt en dat jij op je gemak voelt.