Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het belangrijk om te reflecteren. Waar heb ik kracht en energie uitgehaald in het afgelopen jaar, en wat dient mij niet meer, wat wil ik graag loslaten en afscheid van nemen? Neem tijd voor jezelf en neem een paar momenten om even stil te staan en naar binnen te keren. Zo kom je erachter wat er écht toe doet. Zet met deze meditatie een krachtige intentie voor jezelf neer om mee te nemen naar het nieuwe jaar. Maar eerst wat uitleg zodat je beter kan invoelen wat meditatie echt is.
Wat is meditatie precies?
Meditatie draait om innerlijke mentale stilte. Je laat je geest volledig tot rust komen en komt uiteindelijk tot een diepere heldere staat van bewustzijn waar afleidingen van gedachten en gevoelens op de achtergrond raken. Dit doe je allereerst door je volledig op het hier en nu te focussen. Je kunt meditatie op allerlei manieren beoefenen, er is niet één manier de enige juiste. Het belangrijkste is dat je niet probeert je gedachten te controleren, maar dat je ze herkent, observeert en laat gaan. Veel mensen denken dat je je gedachten volledig leeg moet maken wanneer je mediteert, maar dat is niet zo. Het gaat meer om het observeren en accepteren van gedachten. Je laat ze als het ware voorbij komen, luistert ernaar, en laat ze vervolgens weer gaan. Je kunt geen meditatie ‘doen’, je kunt wel in een staat van meditatie geraken. Meditatie is een bepaalde kwaliteit. Als je lichaam, je geest, je energieën en je emoties op een bepaald niveau van volwassenheid ontwikkelen dan zal meditatie vanzelf plaatsvinden. Probeer je niet te veel zorgen te maken of een meditatie wel of niet goed gaat. Door continue te oefenen, ontwikkel je vanzelf ervaring, waardoor het makkelijker wordt om in een diepe meditatie te komen. Daarbij zijn alle meditaties nuttig, of ze nu diep zijn of niet. Het belangrijkste is dat je geduld hebt. Hoe rustiger je bent, hoe makkelijker het gaat.
Waarom mediteren?
Mediteren is ontzettend zinvol, omdat we, bewust of onbewust, een groot gedeelte van onze tijd geleefd worden. We reageren 24/7 op prikkels om ons heen, in plaats van het maken van bewuste, wel overwogen keuzes. Om een balans te kunnen vinden voor jezelf, kan meditatie een enorme uitkomst bieden. Mediteren helpt je namelijk bij het vinden van een rustpuntje in je de dag, met als doel het trainen van je bewustzijn en minder reactief te zijn op situaties die zich voordoen. Voor een moment laten we de externe wereld voor wat het is en keren we ons naar binnen om te zien wat zich daar daadwerkelijk afspeelt. Door het écht nemen van tijd voor onszelf ontstaat er een zaadje, dat zich na een tijdje zal ontwikkelen tot een prachtige bloem. Oftewel, de rust in onszelf.
12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren
Heb je nog nooit gemediteerd? Dan denk je misschien dat mediteren lastig is, of dat de drempel ermee te starten erg hoog ligt. Dit hoeft echter totaal niet het geval te zijn! Hoogstwaarschijnlijk heb je geen idee waar je moet beginnen met jouw eerste meditatiesessie en stel je deze sessie daarom liever uit. Zonde! Iedereen kan namelijk beginnen met mediteren: dit is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Sterker nog, je hoeft alleen onderstaande stappen te volgen om jouw eerste meditatiesessie te starten. Er zijn geen regels, zolang jij je er zelf maar prettig en comfortabel bij voelt. Ook de locatie maakt niet uit, houd je je sessie op je keukenvloer of toch midden in de natuur? It’s all up to you!
Stap 1: Neem een voor jou prettige houding aan
De eerste stap van mediteren, bestaat uit het aannemen van een fijne en ontspannen houding. De meeste mensen vinden het prettig om te zitten tijdens het mediteren, maar je kunt ook gaan liggen of gewoon blijven staan. Ga je zitten? Zorg er dan voor dat je niet achterover zakt, maar zit ontspannen rechtop. Niet te strak, maar ook niet te losjes. Je mag je ogen sluiten, maar ook iets geopend houden. Bepaal voor jezelf wat jij fijn vindt.
Stap 2: Aankomen in je zithouding en aandacht houden
Als je lekker zit, adem je een paar keer diep in en uit. Hierdoor kom je in een staat van ontspanning. Dit is belangrijk, je moet namelijk goed ontspannen zijn om te kunnen mediteren. Adem diep in en uit tot je voelt dat je écht ontspannen bent. Je keert je zintuigen als het ware naar binnen. Je voelt hoe je zit en waar je op zit. Je luistert naar je adem, je hartslag, bloeddruk. Als je afgeleid raakt door de geluiden om je heen, je gedachten die opkomen, kijk er dan naar en kom weer terug bij het luisteren naar je ademhaling en het voelen van hoe je erbij zit. Telkens opnieuw.
Stap 3: Focus je op je ademhaling
In de volgende fase focus je je op je ademhaling voor een langere tijd. Wees je bewust van de ademstroom die in en uit stroom. Voel je buik en borst licht opkomen wanneer je inademt, en weer indalen wanneer je weer uitademt. Concentreer je alleen op dit ritme, geheel zonder afleiding. Verander niets aan je ademhaling, neem je ademhaling alleen waar, observeer. Merk je dat je snel afgeleid wordt? Dan ga je terug naar de observatie van je ademhaling. Blijf hier zolang als jij dit prettig vindt (zo’n 10 minuten) en sluit de meditatie op je eigen wijze af door kleine strekbewegingen te maken en een paar keer diep in en uit te ademen.
Ik wens je een mooie afsluiting van 2021!
Manon