Fitter worden willen we allemaal

13 juli 2021
13 juli 2021

Fitter worden willen we allemaal

Zeker nu de beperkingen rond de Corona geminimaliseerd zijn. Waar kun je rekening mee houden?

Eiwitten

Eiwitten hebben we nodig voor spieronderhoud maar ook voor spieropbouw. Door regelmatig te trainen belast je de spieren en maak je deze als ware kapot. Door eiwitten tot je te nemen zal het lichaam de spieren weer repareren en groeien je spieren. Bij zware krachttraining worden de spieren dikker en bij duurtraining worden de spieren langer. Eiwitten zorgen niet alleen voor de spieren, ze zorgen ook voor vetverbranding. Eiwitten spelen ook een rol in je bottenstelsel het maakt ze sterker. Eiwitten zijn er in een plantaardige vorm en in de dierlijke vorm. Let op: wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, moet je meer eiwitten eten dan staan aanbevolen (Factor 1,2). Dit komt doordat de natuurlijke eiwitten niet helemaal worden afgebroken en opgenomen.

Koolhydraten

Stelling: koolhydraten zijn dikmakers. Fout! Koolhydraten zijn een energiebron voor jong en oud. Het gaat erom hoeveel koolhydraten je tot je neemt en wanneer. Mensen die de hele dag op het kantoor zitten en weinig beweging hebben mogen minder koolhydraten eten dan iemand die in de bouw werkt. Ga je in de avonduren nog 10 km hardlopen dan heb je voldoende aan een koolhydraat rijke maaltijd. Koolhydraten houden je energie op pijl en ze zorgen ook voor de glycogeenvoorraad in je lichaam. Hierdoor kun je langer sporten en blijft je conditie op peil of wordt zelfs beter.

Corona kilo’s kwijt?

Wil je van je extra kilo’s af, eet dan minder dan je verbrandt. Heb je 1800 kcal nodig om te presteren ga er dan 200-400 kcal onder zitten. Op het moment dat de energieuitgave hoger ligt dan de energieinname worden de reserves gebruikt.

Gezonder eten is niet moeilijk.

Om voldoende en de juiste voedingstoffen binnen te krijgen is gevarieerd eten belangrijk. Wat voor de een dagelijkse routine is, wordt voor de andere een helse klus. Wil je werken aan een betere conditie en je coronakilo’s op een leuke manier kwijt raken, dan heeft ODS-Vitaal een leuke aanbieding voor je. Aan de hand van een persoonlijke voedingsapp krijg je dagelijks te zien wat je moet eten en welke boodschappen nodig zijn. Het is geen uitgeknepen lijst met alleen maar producten die je misschien niet lekker vindt. Wij draaien het om: jij vult de voorkeuren in, en we maken maatwerk voor jou.

Tot slot mijn recept voor een heerlijke couscoussalade.

Couscous, onbereid – 75 gram Kikkererwten uit blik/glas – 105 gram Olijfolie – 1 eetlepel (10 gram) Granaatappelpitjes – 20 gram Peterselie, plat, vers – 4 gram Komijnzaad, gemalen – 0.5 theelepels (1 gram) Koriander, gemalen – 0.5 theelepels (1 gram) Peper – 1 snufje (1 gram) Zout – 1 snufje (1 gram) Water – 105 milliliter (103 gram)

Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard