Gassen en remmen

13 juli 2021
13 juli 2021

Gassen en remmen

Je fitter en kalmer voelen door bewustzijnsoefeningen zoals meditatie, adem- en yogaoefeningen

Mensen die hun dag beginnen met meditatie, adem en yoga oefeningen voelen zich kalmer en meer gefocust gedurende de dag. Yogaoefeningen zorgen voor energie en een fit gezond gevoel. Wie wil zo niet zijn dag beginnen? Voor mij is yoga meer een levenswijze dan houdingen op een matje.

Vraag jij je iedere dag af wat je echt belangrijk vindt in je leven en wat je drijfveer is? Wat maakt dat je iedere dag opstaat en je bed uit komt? Ik weet zeker dat je je in ieder geval iedere dag afvraagt wat er belangrijk is voor je bedrijf, hoe kan ik meer omzet genereren, wat zijn de knelpunten, wat moeten we verbeteren.

Op jonge leeftijd woonde en werkte ik in de prachtige stad London, het voorbeeld van snelheid. ’s Ochtends om 6.00 u in de metro met duizenden mensen die zich op elke mogelijke manier proberen af te sluiten van de buitenwereld om nog enig contact te houden met zichzelf en niet alle energie voor de dag al op te gebruiken. Iedereen daarom naar de grond. Je zult nooit oogcontact met een Londenaar in de tube maken. Iedereen leest boeken of luistert muziek met een headsets.

Waarom rennen we eigenlijk achter geld of erkenning aan? We zijn bang dat we niet krijgen wat we willen of denken nodig te hebben, als we er niet voor blijven gaan. We willen tevreden zijn. Een gevoel van tevredenheid geeft voldoening. Het enige is, er zijn altijd nieuwe dingen om achter aan te rennen waardoor je nooit die voldoening zult ervaren. Als we niet tevreden zijn, blijven we maar rennen en remmen we niet af. Zo creëren we stress en raken we opgebrand. Zo blijf je ook in een vicieuze cirkel. Waarom is het intrappen van de rem zo moeilijk?

Daarnaast is onze houvast in ons leven vaak: wat we doen, ons werk, hoe ons dagelijks leven eruit ziet, onze vrijetijdsbesteding, de relaties die we hebben. We kunnen het zo druk maken als we willen. De prikkels om ons heen zorgen ervoor dat we continue bezig zijn met daar gehoor aan te geven. We haasten ons door het leven. Zoveel mogelijk afkrijgen wordt belangrijk gevonden. Ook alles om ons heen is instant geworden. Daardoor verwachten we ook van ons werk dat het direct resultaat heeft. De verwachtingen van anderen en verwachtingen van onszelf zijn dus niet altijd realistisch. Door onrealistische verwachtingen creëren we stress. We worden als mensen beïnvloed en het vermoeit ons systeem en put ons uit.

We kennen allemaal ons zenuwstelsel. Het autonome (onbewust, zelfsturend) bestaat uit het sympatisch zenuwstelsel en para-sympatisch zenuwstelsel. Sympatisch staat voor activiteit, energie, actie of vluchtreactie.  Het para-sympatisch zenuwstelsel kalmeert het sympatische effect en staat voor ontspanning, rust en kalmte. Gebeurtenissen in ons leven zorgen ervoor dat we, in het gebied in ons lichaam net onder de ribben, ‘klappen’ krijgen. Dat hoort bij het levensproces. Hier zit namelijk de grote zenuw die het sympatisch zenuwstel door middel van spanning weerspiegelt.  Bijvoorbeeld: Je bent 7 jaar en de buurjongen duwt je van je fietsje. Je moeder is niet in de buurt. Stomp. Met 10 jaar schelden klasgenootjes je uit. Stomp. Met 16 jaar breekt je eerste vriendje/vriendinnetje voor het eerst je hart. Stomp. Je hartslag gaat omhoog en raak je onnodig gespannen. Je systeem verbruikt onnodig energie en je ‘brandt’ van binnen op.  Het sympatische stelsel heeft de overhand en dit weerspiegelt ook in de soort ademhaling. Ons adempatroon raakt beschadigd tijdens ons leven waardoor een verstoorde adem ontstaat op vaak onbewust niveau.
TIP: Een gereguleerde volledige en gelijke in en uitademingsoefening van een paar minuten via de neus zorgt voor een gezond en fit lichaam en een kalme geest.

Denk ook eens aan de werking van onze geest. Onze gedachten zijn sterk, de stem in ons hoofd is er altijd en zal ervoor zorgen dat jij gelooft dat dit is wat je moet doen en dat het belangrijk is. Hoe komt het nu dat onze gedachten zo sterk zijn? Wat bepaalt dat nou? De gedachten, onze geest kan en weet precies hoe je kennis eigen maakt, beslissingen moet nemen, moet oordelen en discrimineren door patronen en aangeleerd gedrag in ons leven. We geloven dat dit onze persoonlijkheid is en kunnen niet zien dat wij die boosheid niet zijn, of dat wij dat verdriet niet zijn. We kunnen er voor kiezen om dit niet meer te zijn, maar er is een angst voor onwetendheid en wat er dan overblijft.
TIP: Train jezelf met: ‘Ik heb gedachten maar ik ben ze niet’.

Je kunt alles plannen en het gevoel hebben alles onder controle te hebben, maar dan toch komen er dingen op je pad als een verrassing waar je geen invloed op hebt. Wanneer je nu balans wilt creëren in je leven en je remsysteem en gassysteem onder controle wilt krijgen, kun je beginnen met te onderzoeken waar je staat op dit moment.

Een moment van rust en stilstaan door een korte yoga- of ademoefening of meditatie zorgt voor het opladen van de batterij. Je krijgt weer een helder en fris hoofd om een pro-actieve houding aan te nemen ten aanzien van je remsysteem. Je herstelt je lichaam en laat toe dat er ruimte in je hoofd gecreëerd wordt voor nieuwe verbazingwekkende ideeën. Dan kunnen prioriteiten worden gesteld, zodat er meer tijd overblijft voor vrienden en geliefden. Er zijn vele onderzoeken met geweldige tips over timemanagement, maar daar slaan we nu net een stap over. Door comfortabel elke dag heel even ‘niets te doen’, kunnen we tevredenheid, nieuwe energie, een frisse geest en vitaal lichaam oefenen om weer in balans te komen. We kunnen stress eerder signaleren zodat we de rem niet meer hoeven in te trappen maar heerlijk kunnen toeren door het leven.

Door Manon Simonis | Oprichtster Yogaplace studio’s, opleidingen, workshops en retreats