Help, mijn energie is op

16 maart 2021
16 maart 2021

Sporten in coronatijd: Voor de jeugd is er weinig veranderd. Ze hebben geen competitie maar ze kunnen toch lekker sporten. En voor de jongeren tot 27 jaar is er sinds deze week weer een beetje meer plezier in het buitensporten gekomen. Maar voor het grootste deel van de (binnen)sporters is het behelpen. De vermoeidheid of de futloosheid is bij streeds meer mensen te zien. Ze zijn snel uitgeput zonder ook maar één stap gezet te hebben. Het ligt niet alleen aan corona dat we vermoeid zijn. We zijn vandaag de dag een ander leef- en eetpatroon aan het creëren.

Slapen en stress
Als we ons eetpatroon ontregelen, ontregelen we ook ons lichaam. De instabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat we lichamelijke stress (cortisol) ontwikkelen. Als je dan gaat slapen, zal je slaapcyclus verstoord worden. Ookal slaap je 8 of 9 uur per dag, je zal alleen maar vermoeider wakker worden. Als je slaapritme slecht is en je stress schiet omhoog, dan kun je dit verbeteren door meer in de buitenlucht te komen en een gebalanceerd eetpatroon aan te leren. Zeker nu we veel thuiswerken, is het goed een uurtje te gaan wandelen tijdens lunchtijd. Lunch ook gezond en doe dat tenminste vier van de vijf werkdagen. Stress wordt ook verhoogd als het cafeïnegebruik verhoogd wordt. Let er dus op hoeveel koffie je drinkt. Wissel koffie af met water.

Iedere dag een uurtje wandelen stimuleert je lichaam
Voor sommigen is het moeilijk om een actievere levensstijl te starten. Zekers als je daar nu niets aan doet. Als je je eigen pauze kunt indelen is het goed om een uurtje te gaan wandelen. Even een stevige looppas zal je lichaam weer in beweging brengen. Binnen enkele dagen merk je dat je dit prettig gaat vinden. Met dat uurtje bewegen heb je nog geen actieve levensstijl maar… de eerste stap is gezet en daarmee is de tweede makkelijker. Thuis neerploffen op de bank is dan niet meer het geval. Doordat je elke dag een aantal actieve elementen in je dagprogramma opneemt, bouw je conditie op en is je lichaam “gelukkiger”. Afwisseling is ook belangrijk. Ga eens lekker yoga doen, doe aan meditatie of breng een bezoek aan de masseur (als het weer kan). Deze opties biedt ODS-Vitaal allemaal aan.

Hang een briefje op je koelkast
Door het thuiswerken kom je vaak langs je koelkast. Daarin zitten grote verleiders. Plak maar een briefje op de koelkast met de tekst “ik wil niet in de verleiding komen”. Koop bewust de ongezonde dingen niet door de weeks. Als je ze wilt eten, beperk dit dan tot het weekend. Ons lichaam heeft veel baat bij goede energiebronnen. Naast vezelrijk eten is magnesium ook goed voor je lichaam. Magnesium speelt een belangrijke rol in de energieverdeling in het lichaam. Heb je wel eens spierpijn gehad? Door voldoende magnesium in je lichaam is de kans op spierpijn een stuk lager. Als je extra magnesium wilt binnenkrijgen zijn spinazie en amandelen de ideale bron daarvan. Een goede capsule magnesium levert ook een bijdrage om een tekort aan te vullen. Let op: supplementen vervangen nooit de dagelijkse voeding.

Water drinken, het blijft lastig. Let op de juiste hydratatie.
De vaste koffieautomaat-momenten zijn voorbij. Velen van ons zijn al maanden niet meer op het werk geweest en missen de dagelijkse routine: kopje koffie, water, thee. Ons lichaam heeft vocht nodig. Een tekort aan vocht leidt tot hoofdpijn en energieverlies. Je organen en lichaamscellen leven op waterbasis en een tekort aan vocht zorgt voor stress in het lichaam. Drink je voldoende water dan worden de afvalstoffen in je lichaam afgevoerd en daardoor is je lichaam minder vermoeid. Zorg ervoor dat je tenminste 2 liter water per dag drinkt. Niet 1 dag maar elke dag. Je lichaam heeft er veel plezier van en je gaat al binnen 1 à 2 dagen merken dat je meer energie hebt. Voor meer energie heb je dus minder koffie nodig.

Tip: zet in plaats van één grote fles water, kleinere flesjes klaar. In de praktijk blijkt dat je dan meer drinkt.

 

Wil je een lekker recept met spinazie?

Witte en wilde rijst, onbereid – 60 gram
Doperwten, diepvries – 120 gram
Kabeljauw – 155 gram
Pijnboompitten – 20 gram
Peper – 1 snufje
Zout – 1 snufje
Babyspinazie – 100 gram
Olijfolie (voor bakken) – 1 eetlepel (10 gram)
Olijfolie – 1 eetlepel (10 gram)

  1. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Kook de doperwten in een steelpan in 5 minuten gaar.
  3. Bestrooi ondertussen de kabeljauwfilet met peper en zout. Verhit de olijfolie (voor bakken) in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet in een koekenpan in ongeveer 4 minuten per kant gaar.
  4. Schep doperwten met de spinazie door de rijst en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.
  5. Schep de rijst op een bord, leg hier de kabeljauwfilet bovenop en bestrooi met de pijnboompitten.

André Mostard.

Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard