Hoe word je gelukkiger?
Een gelukkig 2023! Waarschijnlijk een van de minst originele nieuwjaarswensen, maar meteen ook een van de grootste geschenken die je iemand kunt toewensen. Een gelukkig leven, dat wens je toch iedereen? Maar wat is eigenlijk geluk, en in hoeverre is geluk maakbaar?
Geluksprofessor Meike Bartels (1973) zegt hierover “Ik zie geluk niet als een eindpunt maar als een katalysator. Geluk gaat over je leven vormgeven naar de momenten waarop je je goed voelt. Proberen je eigen koers te varen. Mensen hebben het vaak over wat ze moeten doen om gelukkig te worden. Maar je kunt je ook afvragen: wat moet ik láten om gelukkig te worden? ” (1).
Wetenschappers hebben vastgesteld dat 40% van je gelukgevoel wordt bepaald door je genen. Iets dat bij je geboorte al vastligt, ook wel je “set point” genoemd. Hier kun je berustend in zijn, en denken “ik kan er niks aan doen dat ik me niet gelukkig voel, het ligt aan mijn genen!”. Het goede nieuws is, de overige 60 % heb je zelf in de hand!
Van die 60% wordt 10% bepaald door je omstandigheden (2). Dat onze omstandigheden zo weinig invloed hebben op je geluk heeft te maken met gewenning. Die luxe auto, dat grote televisiescherm, die merkkleding broek, het geeft je een gevoel van geluk bij de aanschaf, maar je bent er heel snel weer aangewend en het geluksgevoel is dan ook niet langdurig.
De andere 50% die je geluksgevoel bepalen liggen in bewuste activiteiten die je elke dag kunnen kiezen. Maar wat zijn nou die activiteiten, en wat kan jij hier concreet mee?
En hier gaan wetenschap (1) en de eeuwenoude yoga traditie hand in hand, hier onder enkele tips.
Zorg goed voor jezelf
Leg de basis voor een goede gezondheid: voed je lichaam met gezonde voeding, beweeg volop, bij voorkeur in de natuur, slaap voldoende, en zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Een goede gezondheid zorgt voor een gezonde hormonenhuishouding, en stimuleert de aanmaak van jouw zo genaamde gelukshormonen (3).
Tel je zegeningen
Elke avond voordat je naar bed gaat, schrijf drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent en blijf stilstaan bij dat gevoel: een prachtige zonneschijn, die mooie glimlach van de buurvrouw, die knuffel van je dochter. Leven vanuit dankbaarheid stimuleert het “positief in het leven te staan”, het “glas halfvol te zien in plaats van halfleeg”.
Doe een goede daad
Doe iets goeds voor je medemens, zonder daar iets van terug te verwachten. Dit sluit mooi aan bij het principe van karma yoga, of te wel de “yoga van de actie” , waarbij je geheel onbaatzuchtig iets doet voor anderen. En dit kunnen ook kleine dingen zijn, een bosje bloemen brengen naar je zieke buurvrouw, of je vrienden plezieren met zelfgemaakte koekjes.
Elk moment van oprechte dankbaarheid en verbondenheid ervaren vergroot je geluksgevoel, dit straal je uit, je glimlacht, en ja … je krijgt een glimlach terug! En zo is de cirkel rond: de katalyserende werking van een geluksmomentje.
Ik wens je een heel gelukkig 2023! Dat het een jaar mag worden vol dankbare momenten en momenten van diepe verbondenheid, een jaar waarin je geluk gaat ervaren als een levenshouding in plaats van een te behalen eindresultaat.
Raphaelle van der Weide
Leefstijlcoach en yoga & meditatie docente
Vlindervijf.com
Bronnen:
(1) Meike Bartels, Wat je kunt doen om gelukkiger te worden? https://www.universiteitvannederland.nl/college/wat-kun-je-doen-om-gelukkiger-te-worden
(2) Jos Leventje, Wat maakt daadwerkelijk gelukkig? De 3 factoren voor Geluk volgens de wetenschap. https://leventje.nl/factoren-voor-geluk
(3) Martijn, Gelukshormoon tekort, 4 hormonen voor een gelukkiger leven! https://jouwpersoonlijkegroei.nl/gelukshormonen/