Je eerste yogapractice

14 april 2022
14 april 2022

Je eerste yogapractice

Toen Rein (21) in februari met zijn afstudeerstage op de marketingafdeling van Yogaplace begon, had hij nog geen ervaring met yoga. Omdat hij het toch ook zelf wilde ervaren, besloot hij deel te nemen aan een Ashtanga Mysore style les. Velen denken dat deze lesvorm alleen voor de gevorderde yogi is, maar juist als beginner is dit een mooie manier om jouw eigen practice te ontwikkelen. In dit blog deelt Rein zijn ervaring van zijn eerste yogales bij Yogaplace.

Yoga is een branche waarmee ik nog niet bekend was, maar die me wel heel interessant leek omdat het een andere vorm van sport is dan dat ik gewend ben. Toen ik met mijn stage begon, vond ik dat ik het aanbod van Yogaplace natuurlijk moest leren kennen. Ik werd uitgenodigd om mee te doen met een Mysore style les.

De eerste keer yoga
Mijn eerste yoga practice was een prettige ervaring, en ook bijzonder omdat ik voor de eerste keer yoga uitoefende in een shala met allerlei ervaren yogi’s. Ik heb deelgenomen aan de Ashtanga Mysore style les, een yogapractice waarbij je de serie houdingen uitvoert op jouw eigen tempo en volgorde. Je krijgt goede begeleiding en hulp van een professionele docent en daardoor voelt het als een soort privéles in groepsverband. Omdat dit de eerste les was voor mij, ben ik onder begeleiding begonnen met het eerste en tweede deel van de zonnegroet, waarbij ik elke stap individueel ben afgegaan om het uiteindelijk een aantal keren achter elkaar volledig uit te oefenen.

Mijn ervaring
Ik ben de practice open ingegaan met het idee dat ik me laat verrassen wat er gaat gebeuren en welk gevoel erbij komt kijken. Je leert te concentreren op de ademhaling en bijbehorende houdingen, wat ik intensiever vond dan ik van tevoren had gedacht. De practice sluit je af met een eindontspanning waarbij je op de mat gaat liggen (savasana). De combinatie van de ademhaling en de serie houdingen gaf uiteindelijk een rustig gevoel en een hele hoop energie voor de rest van de dag.

Een aanrader of niet?
Het is zeker aan te raden om eens een yogales te proberen. Het leverde me veel energie, rust en blijdschap op voor de rest van de dag. De eerste paar lessen zullen wennen zijn en je gaat kijken op welke manier de practice zo fijn mogelijk voor jezelf is. Buiten de bovengenoemde voordelen is het ook nog een verademing voor je fysieke lichaam door het vele strekken en verschillende posities.”