Kalmer worden door de juiste ademhaling, dat weten we wel.

18 januari 2021
18 januari 2021

Kalmer worden door de juiste ademhaling dat weten we wel.

Heb je wel eens een advies gekregen om dieper te ademen om jezelf te kalmeren? Het is een veelvoorkomend advies maar focus op een diepere inademing kan je angst verergeren. Je kunt je aandacht beter richten op de lengte en het eind van de uitademing.

Probeer onderstaande ademhalingsoefening als je rustig en kalm bent. Dan train je jezelf en wordt het een onderdeel van je natuurlijke ademhaling.

De voorbereiding
Als je jezelf vertelt dat je dit al weet en dat het heel simpel is, ondermijn je de kracht van de oefening. Je bevordert een gunstig en blijvend effect door er volledig in te geloven en er aandacht en tijd in te steken.

Waarom liggend?
Met name liggende oefeningen zijn uitstekend voor een kalmerend effect omdat je het lichaam niet rechtop hoeft te houden. Liggen reguleert een soepele inademing en zorgt voor een vrije uitademing. Door met gevouwen armen en het hoofd gestrekt op de buik te liggen, ontstaat er een lichte verhoging van de ribben. Dit maakt een diepere buikademhaling mogelijk en je maakt meer gebruik van de longcapaciteit doordat de ruimte toeneemt en dus een grotere zuurstoftoevoer wordt geboden.

De oefening

  1. Ga ontspannen en comfortabel op de buik liggen op de vloer, mat, bed of bank
  2. Vouw je armen en leg je voorhoofd op je onderarmen, ontspan je lichaam en benen. Neem even de tijd om je ondergrond waar te nemen en je gedragen te voelen door de grond.
  3. Adem in via de neus tot een gemiddelde capaciteit, laat de buik- en zijribben uitzetten zodat het voelt dat de rug omhoog komt en zich uitzet.
  4. Adem uit via de neus zonder extra inspanning en laat de ademhaling naar buiten stromen en het lichaam mee naar beneden zinken. Voel dan hoe je even de tijd neemt en het einde van je uitademing waar te nemen en een natuurlijk kort rustmoment te ervaren. Een moment van even niets, een leegte, alvorens de nieuwe inademing zich aandient. Forceer dit moment niet observeer het moment van stilte tussen de uit- en in ademing.
  5. Herhaal deze in- en uitademing rustig en kalm minstens 25 keer.
  6. Voel dan even na. Merk de sensaties op die je in je lichaam ervaart. Neem even een moment van rust.

Hartelijke groet, Namasté, 

Manon Simonis