Met minder heb ik ook genoeg

27 april 2021
27 april 2021

Met minder heb ik ook genoeg

Ik denk dat ik tot een jaar of 30 echt veel vlees heb gegeten. Ik kom uit een gezin met 4 kinderen en vrijwel iedere avond stond er vlees op de tafel en 1 keer per week vis. Mijn vader at niet altijd zijn stukje vlees op en schoof dit dan op mijn bord. Mijn zus at in die periode al minder vlees en is nu veganist.

Minder vlees ging bij mij dus niet vanzelf, zeker omdat ik “zoet beleg” niet lekker vind. Daarom was mijn broodtrommel gevuld met vleesbeleg of kaas. Ik at dus iedere dag vlees. In de ochtend, middag en bij het avondeten. En op een feestje at ik liever een stukje kaas dan de Limburgse vlaai.

De verandering

Een gezondere keuze in de voeding is niet altijd gemakkelijk. Toch merkte ik, toen ik op mijn 27ste met Sonja ging samenwonen, dat mijn boterhammenbeleg veranderde. Een boterham met kwark en aardbeien, appel en kaneel en magere yoghurt met noten kregen bij mij de voorkeur.

Waar ik op vakantie nog kon genieten van een mix grill of extra lamskoteletjes at ik thuis echt minder vlees. Nee, je kon het niet vegetarisch noemen want dat was in die tijd echt wel een “verboden” woord. Ik wisselde het vlees af met vis en af en toe met het “verboden” woord.

Tegenwoordig wordt geadviseerd om minder vlees te eten en zijn de termen vegetarisch en veganistisch helemaal ingeburgerd. Door minder vlees te eten voel ik me fitter en ben ik zelden ziek. Nu ben ik niet iemand die roept dat je van veel vlees eten erg ziek wordt maar het is wel zo dat er steeds meer toevoegingen in het vlees worden gedaan om er een stukje vlees van te maken.

Doe niet zo spastisch en vergeet het woord vegetarisch.

Steeds vaker hoor ik dat jonge kinderen van hun ouders vegetariër moeten worden. Dat woord “moeten” maakt het voor de kinderen juist veel lastiger. Kinderen kijken vooral wat hun leeftijdsgenootjes doen en eten. Wanneer je kind op een stengel bleekselderij moet kauwen en anderen niet, maak je het juist steeds lastiger.

Wanneer ik vlees eet dan haal ik een stukje bij de slager, wanneer ik vis eet haal ik dit bij de groothandel of de visboer. Ik hou me op maximaal 400 gram vlees per week en dan zit daar het broodbeleg bij. Is het lastig? In het begin zeker maar als je ziet hoeveel lekkere, gezondere, verassende en vooral voedzame alternatieven er zijn, valt het mee. Probeer het gewoon eens een week of twee. Als je 14 dagen mindert en de juiste vervangers erbij eet, ga je merken dat je lichaam er vrolijker van gaat worden.

Dubbel of niets

Het is geen gokje wat je gaat wagen. Nee, het is een keuze die je kunt maken. Wil je minder vlees gaan eten en bewuster met je voeding omgaan, doe dat dan in je eigen tempo. Morgen alles veranderen werkt averechts.

Ga zeker niet te streng voor jezelf doen. Perfect is niemand. Het kost gewoon tijd tot je er een gewoonte van hebt gemaakt.

Wil je het vleesbeleg op het brood ook vervangen denk dan eens aan de onderstaande alternatieven.

Uiteraard zijn er nog heel veel andere alternatieven en kun je daar ook mijn voedingsapp voor gebruiken. Deze app biedt ook een groot aantal vegetarische en veganistische recepten. Voor je inspiratie.

Let op: niet alles is rozengeur en maneschijn

We zijn langzamerhand gewend dat we voor alles in de supermarkt vervangers kunnen vinden. Let eens goed op welke vleesvervanger je dan koopt. Let dan niet op de hoeveelheid koolhydraten maar op de hoeveelheid zout. Je mag als persoon maximaal 6 gram per dag binnenkrijgen. Meer is zeker niet goed en is beter. Kaas en eieren zijn prima vervangers maar die moet je ook niet dagelijks eten. Groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten, noten en zaden zijn echt goede vervangers.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ODS dan kijken we samen hoe we je op weg kunnen helpen.

Wokschotel met tofu, champignons en groenten

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

André Mostard.

Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard