Minder vlees, betere kwaliteit of vegetarisch

26 februari 2020
26 februari 2020

Minder vlees, betere kwaliteit of vegetarisch

In het nieuwe jaar nemen we goede voornemens. Inmiddels zijn we twee, wat zeg ik, bijna drie maanden verder en de vraag is: Wat hebben we er mee gedaan? Steeds vaker haalt ‘minder vlees, meer vegetarisch’ het nieuws. Is het niet om de plofkip dan wel om een televisieserie. Game Changers draait momenteel op Netflix en dat geeft je een hele andere kijk op het eten van vlees. Ik denk dat iedereen zelf kan en mag bepalen wat hij of zij gaat eten mits het in een gezondere levensstijl past. Dat we beter water kunnen drinken dan frisdrank en we vette vis zoals maatjesharing en zalm beter kunnen eten dan lekkerbekjes (gebakken vis), is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar minder vlees?
Ik ben jarenlang een vleeseter geweest. Niet dat ik veel vlees at maar een goed stukje vlees is wel lekker. Nu maak ik al een aantal jaren andere keuzes. Ik haal mijn vlees bij een keurslager en we eten nog maar drie of vier keer per week vlees of vis. De andere dagen eet ik vegetarisch. Ben ik dan een vegetariër? Nee, dat niet maar ik voel me er niet slechter door.
Vegetarisch en veganistisch 
Wanneer praten we over vegetariër of veganist? Er zit een groot verschil in de persoon. Een vegetariër eet geen vlees, vis of gevogelte. Toch eet een vegetariër wel producten van dierlijke komaf. Denk aan zuivel, eieren en ook snoepgoed of andere producten waar iets van een dier in zit. Een veganist kiest ervoor om niks te eten wat van een dier komt Ze dragen ook niks wat van een dier is geweest. Geen leren schoenen, geen riem en ze eten ook geen snoepgoed waarin dierlijke stoffen (bijvoorbeeld varkens-gelatine) zitten.
Er zijn ook vegetariërs die wel vis eten maar geen vlees of gevogelte. Deze persoon heet een pescotariër.
Wanneer je de keuze maakt om vegetariër of veganist te worden te moet je er rekening mee houden dat je eetpatroon op de schop moet. Een bord met aardappels en bloemkool is niet vegetarisch. Je laat dan gewoon het vlees weg. Vegetarisch eten wil zeggen dat je zorgt voor vleesvervangers in de vorm van soja, paddenstoelen, peulvruchten of noten. Wanneer je dit niet doet zal het lichaam essentiële voedingsstoffen te kort komen. Hierdoor kunnen lichamelijke en fysieke ongemakken optreden. Het is dus raadzaam om goed te kijken welke alternatieve oplossingen je kunt bijeten.
Steeds meer mensen eten minder vlees.
Over de hele wereld zijn er steeds meer mensen die minder vlees eten. De vleesindustrie is enorm onder druk komen staan door de bewerking van het vlees, de anti-vlees documentaires, de mishandeling van dieren en door misleidende TV reclame.  Die komt overigens bij meer producten voor want de claim ‘mager’ zegt niks over de hoeveelheid suiker of zout in een product.
Welke keuze je ook maakt, je zult merken dat veel voedsel dat we dagelijks consumeren steeds minder van kwaliteit is. Dit geldt met name voor bewerkt voedsel. Dat heeft meer toevoegingen om het langer houdbaar te krijgen en het bevat vaak smaak-, geur- en kleurvervangers.
Om te bewijzen dat je een lekkere veganistische maaltijd op tafel kunt zetten, heb ik hieronder een goed recept. Veganistische quiche met pulled oat, champignons, tomaat, zeekraal, eiwit van witte bonen en een bodem van zelfrijzend bakmeel. 
Bereiding quiche
– zelfrijzend bakmeel 200 gram
– 120 ml rijstemelk
– 25 ml olijfolie
– 7 gram droge gist
– 1 bakje pulled oat
– Tomaatjes
– Champignons/ paddenstoelen
– Kruiden
– Zeekraal
– Witte Bonen in eigen vocht
Voeg alles onder elkaar en kneed het geheel tot een vaste massa (zonder klontjes) laat het 20 minuten rijzen (doek er overheen of plastic folie).
Snij de paddenstoelen/ champignons in kleine stukjes en bak ze even in een koekenpan bijtgaar.
Rol het deeg helemaal uit tot een zeer dunne bodem. Als je dit tussen twee vellen bakpapier doet blijft het niet plakken.
Vet een quicheschaal in. Dit is een niet te hoge schaal. Leg de dunne uitgerolde bodem in de schaal. Goed aanduwen in de hoekjes. Zet hem in een voorverwarmde oven van 200 graden. Zonder vulling. 8 minuten maximaal en dan eruit.
Maak in de tussentijd een beslag van eiwit van witte bonen. Die zitten in potjes. (De bonen kun je voor een andere maaltijd gebruiken.) Doe daar de paddenstoelen en tomaten in samen met de pulled out. Giet dit in de schaal en zet hem terug in de oven. Dit nu voor 30 minuten. Of het gaar is kun je kun je testen met een satéprikker.
Drie minuten voor je einde de zeekraal erop en je maaltijd is klaar!
Bovenstaand is veganistisch. Vervang je het eiwit van de bonen door een ei, dan is het vegetarisch.
Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen! Sportvoedingscoach André Mostard