Slaapmeditatie is dé remedie voor een goede nachtrust

17 oktober 2022
17 oktober 2022

Slaapmeditatie is dé remedie voor een goede nachtrust

Herken je dit? Na een drukke dag lig je eindelijk in bed, maar je komt maar niet in slaap. Je ligt te piekeren en er dwalen er allerlei gedachtes door je hoofd. Je slaapt onrustig en wordt vaak wakker en ’s ochtends voel je je totaal niet uitgerust. Veel mensen kampen met slaapstoornissen, slapeloosheid of slecht slapen en zijn ten einde raad. Wist je dat slaapmeditatie daar goed bij kan helpen? Niet alleen bij slaapproblemen, maar ook om je gewoon wat energieker of lekkerder in je vel te voelen.

Waarom een slaapmeditatie
Een slaapmeditatie kan je helpen om meer rust en ontspanning te ervaren en makkelijker in slaap te vallen. Het kan je ook helpen je slaapkwaliteit te verbeteren. Een goede nachtrust is nodig om de prikkels die je overdag opdoet te kunnen verwerken. Daarnaast kan het lichaam tijdens de slaap herstellen en daarmee versterkt het je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Stress neemt af en slaapkwaliteit neemt toe. Na een goede nachtrust word je uitgerust wakker en voel je je opgewekt, energiek en alert gedurende de dag.

Hoe voer je een slaapmeditatie uit?
Tijdens een slaapmeditatie verleg je de focus van het hoofd (gedachtes) naar het lichaam (voelen); zoals het voelen van fysieke sensaties of je adem. Je activeert het parasympatisch zenuwstelsel, een ontspannen staat waarin ruimte is voor rust en herstel. Er bestaan veel verschillende vormen en manieren om een slaapmediatie uit te voeren. Belangrijk is dat jij een manier vindt die bij jou past.

Je kunt een slaapmeditatie zittend doen, naast je bed of op een andere fijne plek waar jij tot rust kunt komen. Het kan ook liggend in bed. Je hoeft dan niet meer van positie te veranderen of in actie te komen en je kunt direct na het mediteren gaan slapen.

Soorten slaapmeditatie

Ontspanningsmuziek
Een makkelijke en toegankelijke manier om tot rust te komen is het luisteren naar ontspannende muziek. Je kunt muziek aanzetten met een bepaalde frequentie (trilling), natuurgeluiden of ‘white noise’.

Geleide meditatie
Tegenwoordig zijn er diverse apps die je kunt gebruiken als hulpmiddel tijdens je meditatie. Als slaapmeditatie kun je een geleide meditatie aanzetten zoals een bodyscan of een meditatie gericht op ontspanning of dankbaarheid. Er zijn ook specifieke slaapmeditaties te vinden die gericht zijn op het ontspannen in slaap vallen.

Meditatie zonder begeleiding
Tijdens een meditatie zonder begeleiding breng je zelf je aandacht naar binnen en kun je je concentreren op een ding. Je kunt bijvoorbeeld focussen op je ademhaling, fysieke sensaties in je lichaam of een plek visualiseren waar jij graag bent en waar jij je prettig voelt. Tijdens de meditatie neem je waar wat zich aandient, zonder oordeel en zonder iets te hoeven veranderen. Alles is zoals het mag zijn in het huidige moment.

Ademhalingsoefening
Daarnaast kan het uitvoeren van een ademhalingsoefening ook een gunstig effect hebben in het ervaren van ontspanning en het kalmeren van je zenuwstelsel. De focus ligt hierbij op het verlengen van je uitademing. Je kunt bijvoorbeeld vier tellen inademen en dan je uitademing rustig verlengen naar 8 tellen.

Tot slot nog een aantal tips voor een goede nachtrust
Creëer je eigen slaapritueel om lichaam en geest voor te bereiden op je nachtrust. Je kunt hierbij denken aan het nemen van een warme douche, het drinken van een kopje kruidenthee of het lezen van een boek. Je kunt al je gedachtes opschrijven of drie dingen waar jij op dat moment dankbaar voor bent. Het uitvoeren van een aantal zachte yin yoga houdingen helpt je om meer in connectie met je lichaam te komen en de laatste fysieke spanning te kunnen loslaten.

Er zijn tal van mogelijkheden, belangrijk is dat je een manier kiest die bij jou past, je fijn vindt om te doen en waarbij je positieve effecten ervaart.