Terug naar dat fijne vakantiegevoel

1 september 2022
1 september 2022

Terug naar dat fijne vakantiegevoel

De zomervakantieperiode zit erop en je valt al gauw weer terug in het snelle ritme van het dagelijks leven. Je wordt opgeslokt door alle bezigheden, verplichtingen en rollen die jij thuis, op het werk en daarbuiten vervult. Dat fijne vakantiegevoel dat je had lijkt al voorzichtig weg te ebben, terwijl het je voornemen was om dat gevoel zo lang vast te houden! Met deze ontspanningsoefeningen kom je weer terug in die fijne vibe.

Breng het vakantiegevoel terug
Hoe voelt vakantie voor jou? Wat houdt het vakantiegevoel voor jou in? Een gevoel van vrijheid, rust en plezier, niks moet en alles mag? Bevind je je vaker buiten of in de natuur? Geniet je van de lange dagen, de zon en de warmte, vrolijke muziek? Neem je de tijd om samen te eten en drinken, met elkaar te verbinden en gezelligheid te creëren? Sta je meer in connectie met jezelf en doe jij de dingen waar jij zin in hebt? Wat doe jij graag als je op vakantie bent en wat ervaar je dan?

Visualisatieoefening: jouw ultieme vakantie
Reis naar jouw ultieme vakantiebestemming door middel van deze visualisatie. Ga op een fijne plek zitten waar je even niet gestoord zal worden. Neem een comfortabele houding aan, sluit je ogen en breng de aandacht naar je lichaam. Voel je voeten, je benen, je bovenlichaam, armen en hoofd. Maak contact met je ademhaling en op de uitademing laat je alle spanning los.

Stel je nu voor dat je op een plek bent waar je graag zou willen zijn. De plek waar jij jouw ultieme vakantiegevoel kunt beleven. Misschien lig je ergens op een strand in de zon, zit je op een terras en geniet je van heerlijk eten of bevind je je in de natuur. Hoe ziet deze plek er uit, wat zie je? Kleuren, vormen, structuren, objecten? Wat kun je horen, geluiden van de natuur, muziek, mensen? Is er een bepaalde geur die je kunt waarnemen? Misschien zelfs iets wat je kunt proeven? Hoe voelt de plek waar je nu bent? Is het warm of koud? Gebruik al je zintuigen om je beleving zo intens mogelijk te maken en voel jouw vakantiegevoel. Misschien voel je wel een zachte glimlach op je gezicht. Blijf zolang op deze plek als jij wilt en kom daarna rustig terug naar de omgeving waar je bent, maak weer connectie met je lichaam en open langzaam je ogen. Neem dit fijne vakantiegevoel met je mee en reis zo vaak als je wilt terug naar deze fijne plek, jouw happy place.

Ontspanningsoefening bij stress
Als je merkt dat je al gauw in de dagelijkse sleur meegetrokken wordt en daardoor spanning voelt, neem dan een momentje voor jezelf en voer deze korte ontspanningsoefening uit.

Ga rustig zitten of liggen en breng de aandacht naar jezelf. Adem diep in via je neus en zucht rustig uit via de mond. Herhaal een aantal keren en voel hoe je ademhaling steeds meer tot rust komt.  Op de inademing maak je vuisten van je handen, span je alle spieren aan en op de uitademing laat je de spanning los. Adem in maak vuisten, adem uit laat los. Herhaal nog een aantal keer.

Breng de aandacht naar je schouders, hoe voelt dit gebied? Adem in en trek je schouders op naar je oren. Houdt deze houding even vast en voel de spanning en het ongemak. Zucht uit en laat de schouders omlaag zakken, voel de ontspanning en verlichting. Herhaal deze ontspanningsoefening een aantal keren en voel hoe je op de uitademing steeds meer spanning los kunt laten. Nadat je de oefening een aantal keren hebt herhaald breng je de aandacht terug naar je lichaam en voel je of er nog een andere plek is waar je spanning voelt. Inademend span je de spieren in dit gebied aan, voel het ongemak. Uitademend laat je alle spierspanning los en voel je ruimte en verlichting ontstaan.