Waarom yoga werkt

27 september 2023
27 september 2023

Waarom yoga werkt

Yoga is hot, yoga is helemaal in! Waarom zijn we zo massaal aan de yoga? Mijn yogareis startte 10 jaar geleden. Huiduitslag, door te veel testosteron. Suiker, lactose, gluten intoleranties, en buikpijn ten gevolge van een spastische darm. En daarnaast nog pijn in mijn elleboog en pols met het label RSI. Allemaal klachten, zoals later bleek, gerelateerd aan stress, en in mijn geval kun je wel stellen chronische stress.

Mijn eerste yogacursus in het plaatselijke ontmoetingscentrum voelde als thuiskomen. De rust en ontspanning voelde als een weldaad voor mijn lichaam. En gaandeweg werden mijn fysieke klachten minder, kwam ik meer in contact met mijn lijf, en werd ik bewuster van wat mijn lichaam nodig had: ontspanning, beweging, gezonde voeding.

Chronische stress is een echte welvaartsziekte. Het leven is snel, we staan continue aan: telefoon, social media, veel prikkels, veel onderweg, snel en ongezond eten, veel koffie, harde muziek, en als het dan nog allemaal niet snel genoeg is red bull, alcohol en af en toe een shotje.

Ons leefpatroon is de afgelopen 150 jaar heel veel veranderd. We zitten echter nog in een lichaam dat zijn basisstructuur kent van 200.000 jaar geleden. We leven niet alleen langer, maar ook heel anders dan onze voorouders. Deze verandering in leefstijl reflecteert ook in het patroon van ziekten waar we nu last van hebben. Stress, slechte voeding vol toxinen en weinig beweging vormen samen de ideale cocktail van veel chronische aandoeningen. [1]

En wat kun jij hier aan doen?
Het start allemaal met het maken van bewuste keuzes. Wat wil jij met je leven? Wat is jouw doel? Je gezondheid staat aan de basis van een betekenisvol leven. Dus wil je het beste uit je leven halen, dan is bewegen, goede voeding, en effectief omgaan met stress de eerste stap.

En hoe draagt yoga hierbij?
Dat sporten en meditatie gezond zijn komt duidelijk naar voren uit allerlei wetenschappelijk onderzoek. [1]
Yoga combineert de kracht van beiden. Het zorgt, net zoals meditatie, voor een betere hersendoorbloeding. Na een periode van twaalf weken yoga beoefenen, is er een meetbare verandering van doorbloeding in de hersenen. In de amygdala neemt de doorbloeding af, wat prettig is, omdat dit het gebied is waar angst en pijn zijn gelokaliseerd. In de prefrontale cortex, die onder andere betrokken is bij emotionele processen zoals beslissingen nemen en sociaal gedrag, neemt de doorbloeding juist toe. [2] Daarnaast heeft yoga een duidelijk effect op het verlagen van chronische ontstekingsprocessen [3] en onze stresshormonen. [4] Bij een studie met patiënten met ernstige depressie, was therapeutisch effect van yoga zelfs beter dan de behandeling met alleen antidepressiva! [5]

Ik ben ervan overtuigd dat ervaring de beste stap is om verandering te initiëren. Dus gewoon starten, bekijk het ODS vitaliteitsaanbod met prachtige aanbiedingen voor yoga, meditatie en ademwerk. En ga gewoon doen en ervaren!!!

Neem het roer van jouw leven in eigen hand!

HARTelijke groet, Raphaëlle

[1] Het emotionele DNA. Gevoelens bestaan niet, zij ontstaan. Prof. Dr. Pierre Capel, 2022
[2] Cerebral blood flow effects of Yoga training. Cohen D. et al 2009, J Alt. Compl. Medicine
[3] Stress inflammation and Yoga practice. Kiecols-glaser J. et all 2010, Psycosomatic Medicine
[4] How does Yoga reduce stress. Riley K. en Park C. 2015, Health Psychology Review
[5] Serum cortisol and BDNF in patients with major depression. effect of yoga. Naveen G. et al 2016, Int. Review od Psychiatry