Verfris je werkdag met een wandeling

3 april 2024
3 april 2024

Verfris je werkdag met een wandeling

Een paar jaar geleden riep Wandelnet de nationale campagne ‘Wandel tijdens je werkdag’ (WTJW) in het leven om mensen meer te laten bewegen tijdens het werken. Met een gemiddelde van maar liefst 8,9 zittende uren per dag in 2022, zijn Nederlanders Europees kampioen zitten, schrijft onderzoeksbureau TNO.  En dat terwijl we allemaal weten dat bewegen goed voor je is, zowel voor je lichaam als geest.

Wandelen verbetert niet alleen onze fysieke gezondheid door het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes type 2 maar het heeft ook een onmiskenbaar positief effect op onze mentale gezondheid. Een dagelijkse wandeling kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs de creativiteit verhogen.

Daarom daagt Wandelnet werknemers uit om elke eerste donderdag van april een ommetje te maken tijdens hun werkdag. Eén wandelingetje maakt natuurlijk niet meteen het verschil, het échte doel van de campagne is dan ook bewustwording. Zodat het niet blijft bij dat ene wandelingetje maar dat het een vast onderdeel wordt van je werkdag.

Het lijkt misschien een hele uitdaging om wandelen in te passen in een drukke werkdag, maar het is verrassend eenvoudig om te beginnen. Hier zijn enkele tips:

  1. Maak een frisse start door te wandelen náár je werk. Woon je te ver weg? loop naar het station of stap een halte eerder uit. Parkeer je auto wat verder weg van je werkplek en loop het laatste stukje.
  2. Plan wandelen in je agenda alsof het een belangrijke vergadering is. Dit helpt je om er prioriteit aan te geven. Combineer je wandeling met je lunch en je bent de hele middag productiever.
  3. Plan wandelvergaderingen in. Door wandelend te overleggen beweeg je terwijl je gewoon doorwerkt. Het is niet alleen gezond maar maakt je overleg ook productiever en creatiever.
  4. Ga lopen tijdens het bellen, zo behaal je je stappendoel en het zorgt voor een welkome afwisseling van je zittende werk.
  5. Begin klein want zelfs een korte wandeling van vijf tot tien minuten kan het verschil maken in hoe je je voelt.
  6. Zoek een wandelmaatje, dat kan een geweldige motivator zijn en het voegt een sociaal element toe aan je wandeling.
  7. Daag elkaar uit. Een competitie met je collega’s is misschien net de stimulans die je nodig hebt om vaker aan de wandel te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de gratis ommetje- app van de hersenstichting.

Dus, waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en maak je klaar om de vele voordelen van wandelen te ontdekken, zowel binnen als buiten je werkomgeving!

Nog twee filmpjes die perfect aansluiten bij dit thema.
Een kort informatief filmpje van Prof. Dr. Erik Scherder: waarom wandelen goed is voor je brein

En voor een beetje humor… omdat een goede lach net zo verfrissend kan zijn als een middagwandeling dit leuke filmpje van  Koefnoen ‘dood aan de stoel’