Yoga als levenslange fix

18 januari 2021
18 januari 2021

Yoga als levenslange fix

Meer en meer mensen weten de weg naar een yogales, workshop of opleiding of yogavakantie te vinden. Maar hun leven blijft daarnaast hectisch, bestaand uit deadlines, een druk gezin, sociale contacten en altijd maar haast. Een keer per week een yogalesje volgen is voor velen de quick fix om hun verdere overvolle leven te compenseren. Maar yoga is veel meer dan dat en zal je door een keer per week een lesje, op de lange duur niet het rustige, gebalanceerde en gelukkige leven bieden, waar je zo naar op zoek bent.

In de oude yoga filosofieën spreken we over elementen die elkaar versterken en dus samen nodig zijn voor jouw verandering, transformatie.

Als eerste gaat het over in beweging, in actie komen met toewijding, zodat je innerlijke vuur weer gaat branden en je je lichaam en geest traint en zuivert. Dit is even belangrijk als je mogelijkheid tot zelf reflectie en ook je geloof in dat bijvoorbeeld yoga jou verder brengt in je leven om een gebalanceerd en gelukkig leven te leiden.

Tip om hier iedere dag aan te werken is:

  1. Beweeg 25 keer krachtig inademend via neus, de armen zijwaarts omhoog en krachtig uitademend via neus armen zijwaarts weer omlaag.
  2. Spring 25 keer op de plek zo hoog als je kunt.
  3. Ren 1 minuut lang op de plek zo snel al je kunt.

Daarnaast is dus zelfstudie van belang en dit staat voor onder andere de realisatie dat negatieve gedachten geen nut hebben en dat gevoelens geen gedachten zijn. Liefde, boosheid, verlangen zijn stemmingen. Herken het gevoel en realiseer je dat dit weer voorbij gaat. Je hebt gedachten maar bent ze niet. Als je het geen energie en aandacht geeft dan groeit het ook.

Tip om hier iedere dag aan te werken is:

Leg je focus op het beoefenen van tevredenheid, dankbaarheid en compassie. Ga comfortabel zitten, op de grond of op een stoel, met je ogen dicht en met een rechte ontspannen rug. Adem 25 keer in gedachten inademend omhoog langs de wervelkolom en uitademend omlaag langs de wervelkolom. Voel dat er een rimte ontstaan waar je met je aandacht bij kan blijven. Stop dan op enig moment bij je hart en neem een van de kwaliteiten tevredenheid, dankbaarheid en compassie. Voel deze in je hart en hou je aandacht in je hart. Blijf hier in stilte 3 minuten en voel dan even na. Zo cultiveer je deze positieve sensaties.

Als laatste is het ook een bewustzijn van jezelf en alles om je heen, dit zorgt voor een juiste houding naar alles wat leeft. Pas dan beoefen je yoga in zijn volledigheid en krijg je inzicht hoe je je leven zo kunt leven dat het je altijd rust, balans en tevredenheid biedt, ook buiten je yogamat. Als je yoga op zo een manier beoefent zal je leven buiten je yogales uiteindelijk ook minder gehaast en druk worden. Je ervaart een prettig gevoel en weet dat dit je verder zal brengen in het leven. Dan kun je makkelijker goede keuzes maken, ga je andere dingen belangrijker vinden en ontdekken dat yoga een levenslang pad is wat je bewandelt in plaats van een quick fix om in balans te zijn én te blijven.

Beoefen bijvoorbeeld als tip deze affirmatie:
‘Ik doe wat er nodig is met intelligentie en in eerlijkheid en weet wat voor mij werkt. Ik doe wat ik kan en ben altijd aan het leren. Ik accepteer mijn grenzen, situaties en fouten.’ Een hele mooie mantra om elke dag mee te starten.

Hartelijke groet, Namasté,
Manon Simonis