Nu het voorjaar is aangebroken stappen er weer tal van duursporters op hun fiets of gaan ze zich voorbereiden op een lange afstandloop. De vraag die in het voorjaar vaak gesteld wordt, gaat over het gebruik van supplementen. Word je beter door het gebruik van één of meerdere supplementen? Ja en nee. Supplementen kunnen een grote bijdrage leveren aan je sportprestaties maar hebben ook een gebruiksaanwijzing.
Het begin
Door het gebruik van alleen een supplement ga je niet beter presteren. Het begint met een gezonde levensstijl. Kies een lekker, gezond, gevarieerd en een evenwichtig eetpatroon. De basisvoeding bestaat uit koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, mineralen, vezels ect. Wat erin gaat en wat nodig is, moet helemaal in balans zijn. Je kunt multivitaminen gebruiken maar als die niet uit de juiste samenstelling of uit synthetisch materiaal zijn gemaakt, dan heb je er niks aan. De basisvoeding moet dus eerst goed afgestemd zijn.
Disbalans
Is de balans verstoord, dan klopt er iets niet bij jou als sporter. Heb je ergens een tekort aan dan moet je dit aanvullen. Het is verstandig om je daarover goed te laten adviseren. Op internet vind je enorm veel aanbieders die allemaal gouden bergen beloven. Vergeet dat. Het begint gewoon bij jezelf: je mindset en je basisvoeding.
Aanvullende supplementen
Nu hoor ik je denken: “Waarom dan supplementen?” Supplementen zijn belangrijk voor de sporter die regelmatig gaat sporten. Stap je één keer per week op de fiets en rijd je een rondje rond de kerk, dan volstaat de basisvoeding en op de dag dat je gaat fietsen één extra volkoren snee brood en een banaan. Ga je vaker dan één keer per week fanatiek sporten, dan zijn gerichte supplementen een wenselijke aanvulling. Gericht? Ja, gericht. Je moet supplementen zien als aanvulling op je dagelijks leef- en eetpatroon. Je moet dus niet zomaar wat gaan gebruiken omdat de buurman dit ook doet.
Welke supplementen
Gedurende mijn eigen sportcarrière heb ik tal van supplementen gebruikt. De een werd gesponsord of door de club aangeschaft de andere kocht ik zelf. Al snel kwam ik erachter dat het bij supplementen niet alleen gaat om de kwaliteit maar ook om de smaak en als laatste de kosten. Zo had ik een supplement dat best wel oké was maar bijna drie keer zo duur was als een vergelijkbaar merk. Ik kreeg een supplement gesponsord dat het keurmerk had van het NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Dit keurmerk geeft aan dat de batch van het supplement gecontroleerd is op verboden stoffen en goed is bevonden. De smaak en de werking van het supplement waren gewoon niet goed. Het is dus enorm belangrijk dat je een supplement gebruikt dat bij jou past. In veel gevallen is het advies: kies maatwerk.
Doel van een supplement
Het doel van een supplement is een aanvulling op de basis(sport)voeding. Een supplement richt zich op een sneller herstel, aanvulling van energie, tekorten in andere voedingstoffen en minder vaak ziek worden.
Supplement advies
Mijn speurtocht voor een passend supplement heeft heel wat jaren geduurd. Zoals ik al eerder schreef moet het gewoon aan een aantal (persoonlijke) voorwaarden voldoen. Sinds een paar jaar maak ik gebruik van SupQ. Dit Nederlandse product (of liever gezegd, Limburgs product) voldoet aan alle eisen wanneer het gaat om duursport. SupQ richt zich niet op de complete sportbranche maar heeft een product ontwikkeld dat puur gericht is op de duursport. Daarnaast is het onderbouwd door research, werken ze samen met diversen sportdiëtisten en zijn de producten uitvoerig getest op Nederlandse wet- en regelgeving.
Als je kijkt welke supplementen van SupQ mijn persoonlijke voorkeur bevatten, zijn dat de volgende:
SupQ istonedrank lemon
Wanneer je langer dan 60 minuten bezig bent met je duursport is een goedwerkende en smaakvolle isotone drank een echte aanwinst. Deze isotone drank hydrateert enorm goed en heeft zeker geen overdreven zoete smaak. Het plakt niet in de mond en heeft bij benadering de juiste verhouding koolhydraten en mineralen. Het vult verloren koolhydraten en mineralen aan. Een bidon van 500 ml isotone drank vult ook eenderde van de hoeveelheid magnesium aan. Een van de belangrijke mineralen die een duursporter snel verliest. Mijn voorkeur in smaak ligt bij de isotonedrank lemon.
Ben je een sporter die meer zweet dan de doorsnee sporter dan verlies je ook veel zouten. Dan is de ORS-drank Peach uitermate geschikt jou. Deze is rijk aan elektrolyten en vult de tekorten aan.
SupQ energiereep appel kaneel
Voor de duursporter volstaat alleen de sportmaaltijd meestal niet. Voor 5 tot 10 km is de sportmaaltijd wel voldoende maar langere afstanden vragen om de aanvulling van je koolhydraten. Veel sporters maken de fout om een gel te nemen. Deze gels bestaan alleen uit suiker. Daardoor gaat je suikerspiegel meteen pieken. Voor de laatste 5 km is dat prima maar wanneer je nog een flink stuk moet lopen of fietsen kun je de tekorten beter op een andere manier aanvullen. De SupQ energiereep heeft een juiste verhouding met koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen. Door de compacte samenstelling van deze reep en de subtiele smaak krijg je geen overmatig zoete reep of reep die kruimelt in je keel. Deze repen zijn er in verschillende smaken. Mijn persoonlijke voorkeur is de SupQ appel kaneel reep met groene thee.
SupQ herstel shake
Sport je regelmatig dan is het belangrijk om je spieren goed te laten herstellen. Toch wordt het herstel in veel gevallen vergeten of wordt er te laat aan gedacht. Bij duursport is het belangrijk dat je het spierglycogeen op tijd aanvult. Doe je dit alleen met de bekende eiwit shake dan werkt het niet. Bij duursport zijn de koolhydraten namelijk niet alleen de energiebron maar ook een belangrijke schakel voor het herstel. Herstel je niet of nauwelijks dan zal er meer spierbeschadiging optreden en zal je lichaam er sportief niet op vooruit gaan. Mijn persoonlijke voorkeur voor de herstel shake is SupQ recovery strawberry.
SupQ nieuwste producten
Er komen regelmatig nieuwe SupQ producten op de markt. Deze nieuwe producten worden geselecteerd aan de hand van de behoefte van de sporters. Bij SupQ staat namelijk de wens van de sporter voorop. Er kunnen wel producten ontwikkeld worden waarvan ze denken dat ze goed in de markt liggen maar juist de mening en wensen van de sporter zijn erg belangrijk.
Conclusie
Ik snap dat je denkt: “Bovenstaand verhaal is een verkooppraatje voor de SupQ producten”. Als Sportvoedingscoach krijg ik maandelijks diverse aanbiedingen om producten te promoten en te testen. Veelal worden de pakketten die ik ontvang bekeken en retour gestuurd aan de afzender. Het product van SupQ past wel in de visie van de Sportvoedingscoach. Met een goed onderbouwd supplement kun je wel degelijk beter presteren. Het begint echter met de juiste basisvoeding. Zorg dus dat deze op orde is. Weet je niet hoe je de basisvoeding moet oppakken. Neem dan contact op met ODS Vitaal er zijn diverse programma’s waarbij ik je kan helpen met de voeding.
André Mostard
Sportvoedingscoach
Bekijk hier het aanbod van André in de ODS Vitaal portal.
Bekijk hier SupQ in de ODS Vitaal portal