Blog: Niemand is perfect

14 januari 2019
14 januari 2019

Eerlijk is eerlijk; de feestdagen zijn de dagen dat we iets extra’s eten. Dat geldt voor de meeste mensen en dus ook voor mij. Niet dat ik een snoeper ben maar met de feestdagen zal ik het niet laten om een extra stukje konijn te eten of te genieten van een lekker stukje oude kaas.
Doorzettingsvermogen
Na de feestdagen moet de schakel om. Heb jij de wilskracht om dat te doen? Bij de een lukt het gemakkelijk maar de ander weet niet hoe hij moet beginnen. Of het nu gaat om sporten, bewegen, nachtrust, voeding of het algemeen welbevinden. De draad oppakken in het nieuwe jaar is lastig. Waarom kun je de draad niet oppakken? Omdat anderen dit ook niet doen? Omdat je niet de puf hebt om het te doen? Kijk niet wat anderen doen maar kijk eerst na jezelf!
Jíj bent de persoon die een andere levensstijl wil aannemen in 2019.
Jíj bent de persoon die op oudjaarsavond je goede voornemens uitsprak.
Jíj bent de persoon die je vrienden, familie en collega’s een hand gaf en de allerbeste wensen toewensten. Nou, begín er dan ook aan.
Stel jezelf haalbare doelen
Zet niet meteen al het ongezonde eten aan de kant. Als je dat doet dan hou je de nieuwe levensstijl niet lang vol. Het is echt geen ramp als je één keer in de week ongezond eet. Noteer op welke dagen je zeker gezond moet eten en noteer maximaal twee momenten die ongezond zijn. Een ongezonde lunch of avondeten van de lokale fastfood-keten.
Een sterk voorbeeld
Voor Kerst sprak ik met iemand die graag wilde afvallen. Notabene vóór de feestdagen wilde deze persoon starten. “Waarom wachten tot het nieuwe jaar als ik dit jaar nog kan beginnen” was de redenering. We hebben een persoonlijke voedings- en beweeganalyse gemaakt en daarna samen een planning met doelen. Deze persoon wist dat er keuzes gemaakt moesten worden en dat er tijdens de feestdagen ook wel eens “nee dankjewel” gezegd moest worden. Deze persoon belde mij begin 2019 heel trots op om te zeggen dat er al ruim 6 kg vanaf was!
Het doel gaan we zeker behalen want deze persoon is gedreven, krijgt support van de directe omgeving en wordt ondersteund door de coach als het even tegenzit.
Maak keuzes
Als je gezond wilt eten moet je weten wat gezond is. Dan moet je keuzes maken in de winkel. Je moet sterk zijn om de zakken chips en frisdrank te laten staan. Je moet “nee” durven zeggen tegen een stukje vla en weten wanneer je genoeg hebt gegeten. Met een reëel doel voor ogen, maak je makkelijker die goede keuzes.
Een leuk weetje over mannetjes en vrouwtjes paprika’s
Als je een paprika aan de onderkant bekijkt dan zie je drie of vier bobbels. Een vrouwelijke paprika heeft vier bobbels en een mannelijke drie. De mannetjes paprika heeft minder zaadjes en is daardoor geschikter om te bakken. De vrouwtjes paprika heeft meer zaadjes en is zoeter. Deze is daarom geschikter om rauw te eten. Welke paprika je ook kiest, eet gezond!
Ik wens jullie allemaal een gezonde maand toe met bewuste keuzes!
Tot de volgende keer.

André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard