De overgang de baas

18 april 2023
18 april 2023

De overgang de baas

Dat de overgang voor vele vrouwen een uitdaging is, moge duidelijk zijn uit het onderzoek van het CBS en TNO 2021 [1]. Hierin geven 173 duizend vrouwelijke werknemers aan dat overgangsklachten weleens van invloed zijn op hun werk. Dit komt overeen met 55 procent van alle vrouwelijke werknemers in de overgang. Bij 8 procent speelt dit dagelijks, 9 procent heeft er wekelijks last van.

Als we denken aan de overgang dan denken we vooral aan nachtelijk zweten en opvliegers. Toch hebben veel vrouwen te kampen met minder bekende klachten, zoals concentratieproblemen, spier- en gewrichtsklachten, prikkelbaarheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, depressiviteit, afnemend libido en slapeloosheid. Klachten die wel tien jaar kunnen duren en die zeer belemmerend zijn zowel privé als op het werk. Daarbij komt dat de meeste vrouwen nog steeds ongesteld worden, waardoor de link niet snel gelegd wordt met de overgang.

Behalve dat in de beleving van de overgang biologisch verschijnselen bepalend zijn, speelt de cultuur ook een rol [2]. In die culturen waar de vrouwen er sociaal gezien op vooruitgaan na de menopauze, worden er aanzienlijk minder klachten van de overgang ervaren. Een mooi voorbeeld hoe men naar de overgang kijkt in Aziatische landen illustreert het Japanse woord voor menopauze “konenki”, dat “jaren van vernieuwde energie” betekent [3].
In de westerse cultuur, Noord-Amerika en Noord-West Europa, ligt de nadruk op jeugdigheid, en wordt de overgang vooral geassocieerd met verlies van jeugd, verval en ouderdom. Geen wonder toch dat je de overgang wilt uitstellen, en overweegt om hormoonpreparaten te slikken om zolang mogelijk te genieten van je jeugdigheid?

De vraag is dan ook: hoe kun je als vrouw het heft in eigen handen nemen? En gelukkig kun je er zelf veel aan doen!

Met een gezonde leefstijl kun je veel van de klachten oplossen of onder controle krijgen. Ook kun je yoga en ademwerk inzetten voor een extra ondersteuning van je hormoonbalans. Daarnaast is het belangrijk je focus te verleggen. Kijk met een ander bril naar de overgang. Zie de overgang als een nieuwe levensfase, van nieuwe mogelijkheden, van loslaten, van ruimte. Een fase van meer tijd voor jezelf. Ook hier kun je met ademhalingstechnieken aan de slag om zo je positieve mindset op de overgang te versterken.

Raphaëlle

[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/20/helft-werknemers-in-overgang-ondervindt-hinder-op-werk

[2] https://www.trouw.nl/nieuws/opgewekt-in-de-overgang~b617c7cb/

[3] psychologie magazine