ODS Najaarswandeling 2021

17 oktober 2021

We kijken terug op een prachtige ODS Najaarswandeling
Maasmechelen: zondag 17 oktober 2021

Meer dan 900 mensen hebben gewandeld in de schitterende natuur van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen tijdens onze Najaarswandeling 2021. 

Fijn dat we weer een evenement voor jullie mochten organiseren na een lange tijd. We willen iedereen bedanken die de ODS Najaarswandeling tot een succes heeft gemaakt. Niet alleen de vrijwilligers en de rangers, maar ook alle deelnemers. Meer dan 930 personen! Dat mag je een succes noemen. Daarom zijn we happy! 😀

We hebben meer dan 230 reacties gehad op de enquête over de ODS Najaarswandeling in Terhills Maasmechelen. We kregen veel waardevolle tips over catering en parcours. Daarvoor dank. 👍 We zijn trots op het rapportcijfer dat we van de deelnemers kregen. Een 8,5! 👏👏 Dat doet ons goed.

Algemeen

Ontdek de schitterende wandelomgeving bij Maasmechelen op 17 oktober 2021

Let op: deelname alleen met online voorinschrijving!
GEEN daginschrijvingen meer mogelijk.

Het mooiste panorama van Vlaanderen beleef je in het Nationaal Park Hoge Kempen

Op de plek waar de kolenmijn van Eisden tot 1987 nog op volle toeren draaide, ziet het landschap er vandaag heel anders uit. In één weergave kun je duizenden jaren geschiedenis zien. Menselijke activiteiten hebben een enorme invloed gehad op het landschap en dat merk je tijdens je wandeling. Dus wat je ziet, is nooit “puur natuur”. Je zult verrast zijn door dit landschapsmozaïek waarin geologie, historisch landgebruik en industriële ontwikkeling duidelijk zichtbaar zijn. Wij wensen je dan ook veel plezier in dit bijzondere stukje natuur in Vlaanderen (B).

Waarom het Nationaal Park zo bijzonder is

Het Nationaal Park is een groot beschermd natuurgebied van bijna 60 km2 met een rijke flora en fauna. Het is het enige Nationaal Park in de Provincie Limburg (B) binnen de driehoek Genk – Maastricht – Maaseik en het Park staat er om bekend dat je er heerlijk kunt wandelen, fietsen en ontspannen.  Jaarlijks weten ruim 1 miljoen bezoekers het Nationaal Park te vinden.

De Poorten tot het Nationaal Park

Er zijn zes toegangspoorten voor de ideale start van het bezoek aan het Nationaal Park. Het is een bewuste keuze om de wandelaar makkelijk op weg te helpen voor het bezoek in de natuur. Daarbij zijn de plekken goed te bereiken en door de spreiding komt de natuur niet onder druk te staan. Terhills is de hoofdtoegangspoort en bij dit deel van het Nationaal park tref je de bekende Terhills aan met zicht op het mooiste panorama van Vlaanderen.

Rangers en de natuur

De wandeling wordt nog een stuk interessanter als je hoort welke verhalen er schuilen achter dit bijzonder stukje natuur en het mijnverleden. De Rangers weten hier vanalles over en vertellen het je graag.

Lekker uitleven in de Speelput

Na de heerlijke wandeling kunnen de kinderen hun energie nog kwijt in de Speelput. Dit is een ruime speeltuin bij de ingang van Terhills met speeltuigen voor zowel kleine als grotere kinderen.

Honden zijn welkom

Honden zijn welkom mits aangelijnd. Zo houden we rekening met elkaars wandelplezier en veiligheid.

Programma

09:30 uur
Registratie bij ODS infobalie, locatie Terhills, Nationaal Park Hoge Kempen. Je ontvangt een “knapzak” met verrassingsinhoud  voor onderweg, enkele consumptiemuntjes en informatie over de wandelroutes.
12:30 uur Vanaf dit tijdstip kan je alleen nog de korte route lopen.
14:00 uur Sluiting inschrijfbureau.
17:00 uur Laatste wandelaars retour.
17:00 uur Einde programma.

De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door!

Horeca

Hapje en een drankje ‘to go’
ODS verzorgt haar wandelaars goed en dat geldt ook in deze tijd waarin we rekening moeten houden met de 1,5 m regel, de aangescherpte hygiëneregels en de veiligheid van de deelnemer. Dit jaar krijgt de horeca dan ook een andere opzet. Je ontvangt bij binnenkomst een ODS rugzakje met een hapje en een drankje voor onderweg. Er zijn diverse picknick-bankjes met mooi uitzicht waar je van je versnapering kan genieten. De 1,5 meter is op deze wijze prima te respecteren.

Houd rekening met de Natuur.

Gezondheid, veiligheid en oog voor een positieve bijdrage aan het milieu staan voor ODS voorop. Laat afval niet achter in de natuur, maar neem het mee in je ODS rugzak en deponeer het afval in de daarvoor bestemde afvalbakken.

Deze keer geen centrale pauzeplek, maar picknickbankjes op de route:

Nationaal Park Hoge Kempen is een afgebakend natuurgebied. De aanwezige horeca en sanitaire voorziening is gelegen bij de ingang van Terhills. Zowel voor de 6 km als de 13 km is er geen pauzeplek.

De routes:

ODS heeft enkele mooie routes voor je uitgestippeld bij Nationaal Park Hoge Kempen. Uitgestrekte bossen en heidevlakten, grote waterplassen en hoge toppen met eindeloze vergezichten. Je kan het allemaal beleven.

Ga je voor de vlakkere wandelingen, of ga je voor het stevigere werk?  Je hebt de keuze uit diverse afstanden. Dit wordt aangegeven middels symbolen op de route.

Als je tot op de top van de Terhills klimt bij de 9,5 km route, word je beloond met een uniek zicht op de omgeving; het mooiste panorama van Vlaanderen.

Locatie en bereikbaarheid

De start- en finishlocatie van de ODS Najaarswandeling is Terhills, Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen (B) De ingang is te herkennen aan de ODS beachflags.

Terhills is de hoofdtoegangspoort van Nationaal Park Hoge Kempen.

Bereikbaarheid

Je kan de auto parkeren op de nabij gelegen parkeerplaatsen bij Maasmechelen Village en Decathlon.

Vanwege de verwachte drukte bij de Najaarswandeling vragen we je om zoveel mogelijk te carpoolen. Dit om de beschikbare parkeerplaatsen te waarborgen.

Navigatieadres:
Zetellaan 54
3630 Maasmechelen, België

Meer ODS evenementen

Bekijk de volledige agenda