Havermout is goud waard

9 augustus 2019
9 augustus 2019

Havermout is goud waard

Door André Mostard
Elke week passeert er wel een artikel de revue met het onderwerp ‘havermout’. Ook de cliënten die ik 1-op-1 begeleid zien regelmatig havermout verschijnen in hun persoonlijke voedingsschema. Havermout is trendy, hip en stijlvol. Maar is havermout wel zo goed als geschreven wordt?
Als jonge sporter heb je misschien wel een droom. Het spelen van betaald voetbal. Het rijden van de Tour de France. Of misschien wel goud winnen op het onderdeel ongelijke leggers. Hoe dan ook, als je een droom hebt wil je die verwezenlijken. Goede voeding helpt je daarbij. En… helpt havermout ook?
Wat is havermout?
Havermout wordt gemaakt van haverkorrels die geplet en geknipt zijn. Is dit niet het geval dan spreken we over havervlokken. Omdat havermout een volle korrel product is, bevat het veel vezels, vitamines en mineralen. Havermout hoort dan ook bij de volkoren graanproducten.
Havermout is cholesterol verlagend
Je hebt vast wel eens een product in de supermarkt gezien dat van alles beloofd. Bijvoorbeeld: ‘Goed voor het hart’ of  ’tenminste 5 kg per maand gewichtsverlies’ of ‘rijk aan…’. Vaak zijn deze claims niet juist. Havermout heeft een gezondheidsclaim die je niet op de verpakking ziet staan. Havermout is namelijk cholesterol verlagend omdat het betaglucanen bevat. Dit stofje is een oplosbare vezel dat in de darmen veel vocht kan opnemen en daarbij cholesterol bindt. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Producenten gebruiken de claim niet omdat je daarvoor minimaal 3 gram van deze oplosbare vezel binnen moet krijgen. Dat betekent dat je 80 gram havermout moet eten. 
Bloedsuiker verlagend
Die vloeibare vezels (betaglucanen) zorgen er ook voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt. Na het eten van havermout zal je bloedsuikerspiegel dus minder snel stijgen en dus stabieler blijven. Hierdoor heb je langer een ‘lekker voldaan’ gevoel en ga je niet zo snel ‘snaaien’.
Vergelijking: havermout, cornflakes, Brinta en cruesli
Ontbijten met goede granen is een mooie start van de dag. Veel diëtisten of voedingsdeskundigen zien je liever goede ontbijtgranen eten dan een snel en ongezond ontbijt. We vergelijken een paar ontbijtgranen met havermout. Brinta dat gemaakt wordt van tarwe. Cornflakes dat gemaakt wordt van mais. En cruesli ook wel de gesuikerde muesli genoemd.
Voedingswaarde per 40 gram

Ontbijtgraan Koolhydraten Waarvan suiker Vezels
Havermout 24 gram 0,3 gram 4 gram
Cornflakes 33,6 gram 3,2 gram 0,9 gram
Brinta 26 gram 1,6 gram 4 gram
Cruesli 19,5 gram 7,4 gram 1,7 gram

Zoals je ziet komt havermout hier als beste uit de bus. Havermout heeft, met de twee eerder genoemde goede eigenschappen, een ruime voorsprong op de andere producten.
Is havermout dus goud waard?
Jazeker! Havermout past in een uitgebalanceerd voedingspatroon en is in tegenstelling tot de andere ontbijtgranen 99% glutenvrij. Heb je last van coeliakie dan is het goed om havermout te kopen waarop ook de term ‘glutenvrij’ staat.  De mensen die ik begeleid, sporter en niet-sporter, hebben veel baat bij havermout. Ze zien in hun metingen hun cholesterol zakken. En dat is goed voor je lichaam. En nu… zelf aan de slag met Overnight havermout

 
Op mijn website vind je ook een recept voor havermout pannenkoeken!
Wil je van je zomerkilo’s af? Lees dan volgende maand deze ODS Nieuwsbrief.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard