Je energie beter in balans

29 april 2024
29 april 2024

Je energie beter in balans

We leven in een drukke wereld, vol gebeurtenissen die invloed hebben op ons leven en onze energie. Maar hoe vaak vraag je jezelf af waar je echt invloed op hebt of waar je energie van weglekt? Ik maak graag gebruik van Stephen Covey ’s concepten van de Cirkels van Invloed en Betrokkenheid om hiermee om te gaan.

De Cirkel van Invloed omvat alle aspecten van je leven waar je direct controle over hebt: je eigen gedrag, je reacties, je gedachten, je keuzes, je doelen en de acties om die te bereiken. Maar ook je houding, je mindset, waarden en manier van communiceren. Door hier bewust van te zijn en actief te werken aan het verbeteren hiervan, vergroot je je invloed en dat heeft een positief effect op je leven.

De Cirkel van Betrokkenheid omvat zaken waarover je je zorgen maakt maar waarop je géén directe controle hebt, zoals andermans gedrag en beslissingen, de economie of wereldgebeurtenissen. Door te leren hier op een gezonde en meer productieve manier mee om te gaan, kun je je gevoel van controle en welzijn verbeteren.

Beide cirkels omvatten dus verschillende aspecten van je leven maar zijn nauw met elkaar verbonden en overlappen elkaar. Het is echter essentieel om het onderscheid tussen deze twee cirkels te kennen. Door je te focussen op wat je kunt veranderen (Cirkel van Invloed) verhoog je je effectiviteit en controle wat een positief effect heeft op je leven. Terwijl een focus op zaken waar je geen controle over hebt (Cirkel van Betrokkenheid) juist kan leiden tot stress.


Aan de slag!

  1. Ben je bewust waar je je aandacht en energie op richt. Concentreer je op de zaken waar je daadwerkelijk verandering in kunt aanbrengen.
    Erger jij je aan een rommelig huis? Focus op wat jij zelf kunt veranderen. Organiseer je eigen ruimte en volg je persoonlijk schoonmaakschema. Dit kan anderen zelfs inspireren.
  2. Leer omgaan met wat buiten je controle ligt door meer los te laten of door manieren te zoeken die je invloed op deze zaken vergroten. Bezorgd over klimaatverandering? Richt je op persoonlijke acties zoals minder vlees eten en meer fietsen, ga op zoek naar duurzaamheidstips en deel ze met anderen. Zo draag je bij aan een gezond klimaat binnen je eigen mogelijkheden.

Belangrijk voor het vergroten van je cirkel van invloed is proactief gedrag in plaats van alleen maar reactief te zijn. Door proactief in plaats van reactief te handelen en je te richten op wat echt binnen je controle ligt, vergroot je niet alleen je impact maar verhoog je ook je levensenergie. Verspil daarom niet langer je energie aan het onveranderlijke maar focus meer op hetgeen jij wel kunt beïnvloeden en breng zo je energie beter in balans.

Boekentip: “De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap” van Stephen R. Covey.