Meditatie voor zintuiglijke bewustwording

7 maart 2022
7 maart 2022

Meditatie voor zintuiglijke bewustwording

Nu er weer een hoop versoepeld is, kan jouw dagelijks leven er ineens heel anders uitzien. Je kunt weer naar je dagelijkse work-out in een drukke sportschool, iets drinken in je favoriete koffietentje of de nieuwste film bekijken in de bioscoop. Het zijn een hoop impulsen die je misschien al een hele tijd niet meer hebt ervaren. Veel prikkels laat je onbewust aan je voorbijgaan, maar toch moet er veel verwerkt worden door jouw brein. Oók wanneer het om ‘leuke’ prikkels gaat!

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je juist door de vele prikkels ‘geleefd’ werd. Er gaat veel aan je voorbij en je bent niet helemaal in het moment. Deze meditatieoefening voor zintuiglijke bewustwording kan daar mooi bij helpen. Het leert je om de aandacht op je zintuigen te concentreren, en volledig bewust en in het moment te zijn, door waar te nemen met al je zintuigen. De sleutel naar het NU.

We beginnen met het waarnemen en volgen van de ademhaling, en wanneer we voldoende ontspannen zijn breiden we deze focus uit naar alles wat in én buiten ons lichaam gebeurt. Elke keer als we afdwalen in onze gedachten keren we terug naar onze ademhaling en focussen we weer op ons lichaam en de omgeving. Lees onderstaande stappen door en beoefen de meditatie. Doe het samen met iemand of laat iemand jou begeleiden door de stappen op een rustig tempo op te lezen.

Oefening

 1. Ga zitten, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 2. Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
 3. Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus in- en uitstroomt, naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat.
 4. Merk op of je door je buik, middenrif of juist door het bovenste gedeelte van je borst ademt.
 5. Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt begin je met het focussen.
 6. Focus bij de eerste paar inademingen op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar binnenstroomt of hoe de lucht je buik opvult.
 7. Focus op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar buiten stroomt of hoe je buik inzakt als de zuurstof je buik verlaat. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
 8. Ga door totdat je totaal ontspannen bent en je op je gemak voelt.
 9. Breid dan je aandacht uit naar het geluid van je ademhaling.
 10. Luister aandachtig naar de geluiden om je heen. Vind ze allemaal even belangrijk.
 11. Breid je aandacht verder uit naar je gevoel. Voel de kleding die je draagt, het haar op je hoofd, de spieren in je gezicht enz.
 12. Wees je bewust van elke sensatie die je waarneemt. Oordeel niet, neem gewoon waar.
 13. Als je gedachten afdwalen naar bijvoorbeeld je werk of andere dagelijkse beslommeringen, neem dat waar en keer rustig terug naar de sensaties die je het laatst waarnam of naar wat je nu opvalt.
 14. Breid je waarnemingen verder uit naar je reuk. Ruik alle geuren om je heen.
 15. Proef alles wat je kan proeven.
 16. Open je ogen langzaam, maar behoudt een lichte focus en je concentratie. Neem alles waar wat je ziet.
 17. Neem even de tijd om al je zintuigen te gebruiken. Je bent nu volledig aanwezig.
 18. Sluit weer je ogen en trek al je zintuigen terug naar binnen. Als iets je aandacht opeist, neem dat waar en keer rustig terug naar wat je nu opvalt. Blijf nog even waarnemen in stilte.
 19. We keren langzaam terug. Voel je lichaamsgewicht in de stoel of op het kussen waar je zit.
 20. Rond de oefening af.

Namasté

Manon

Bekijk hier het aanbod van Yogaplace bij ODS Vitaal