Reinheid volgens eeuwenoude yoga traditie

14 februari 2022
14 februari 2022

Reinheid volgens eeuwenoude yoga traditie

Je kent de uitspraak wel: ‘rust, regelmaat en reinheid’, dé pijlers bij het opvoeden van een kind. Maar eigenlijk zijn ze voor volwassenen net zo belangrijk. Rust, zodat je lichaam en geest kunnen herstellen, en regelmaat om een stabiel bioritme te hebben. Reinheid spreekt ook voor zich: een goede hygiëne zodat je niet ziek wordt door besmetting met een bacterie of virus. Je kunt echter verder kijken dan dat. Binnen het hindoeïsme en de yoga is de zin van reinigen namelijk terug te zien in de overtuiging dat het lichaam de tempel van de ziel is en dat deze tempel rein gehouden moet worden.

Kriya’s zijn in de yoga (vaak al eeuwenlang toegepaste) lichamelijke reinigingstechnieken. Kriya’s reinigen het menselijke lichaam door het prikkelen van de afscheidingsmechanismen van het lichaam. Er zijn diverse kriya’s, waarbij verschillende technieken en hulpmiddelen gebruikt worden. In dit blog behandel ik een paar reinigingsoefeningen vanuit eeuwenoude tradities in de yoga.

Tong reinigen
De tong is de spiegel voor de conditie van de ingewanden. Een coating op de tong laat de aanwezigheid zien van Ama. Ama is onverteerd toxisch materiaal met veel bacteriën. De coating is een afvalproduct, net zoals urine of zweet. Door het dagelijks reinigen van de tong ’s morgens voor de practice verwijder je miljoenen bacteriën, verbeter je de kwaliteit van je speeksel, bevorder je de spijsvertering en krijg je een frisse adem. Het reinigen van de tong is bovendien symbolisch voor het schoon maken en houden van dat wat wij in ons lichaam brengen (voedsel en drank) en dat wat wij eruit laten komen (spraak, taal). Je gebruikt een tongschraper voor het reinigen van je tong.

Neus spoelen
De helende werking van Himalaya-zout, om met ziekten van het ademhalingsapparaat om te gaan, is al eeuwen bekend. In de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer) en yoga zijn neusspoelingen een gebruikelijk onderdeel van het dagelijkse ochtendritueel. Doordat het neusslijmvlies wordt gestimuleerd, kan het natuurlijke immuunsysteem en de functie van het neusslijmvlies en de bovenste luchtwegen versterken. De delicate verbinding tussen de neus en de sinussen wordt met de netipot opengehouden. De netipot, de naam van het kannetje waarmee de neusspoeling gebeurt, is afkomstig van Jala Neti (Jala = water en Neti = reinigen). Jala Neti is in India dan ook net zo gewoon als tandenpoetsen. De toepassing is eenvoudig, door middel van de netipot breng je een isotone, lichaamswarme zoutoplossing in een neusgat en spoelt door het andere. Het opent de bovenste luchtwegen waardoor de ademhaling verbeterd wordt. Dit zorgt ook voor verlichting van o.a. symptomen van hooikoorts, allergieën en hoofdpijn.

Oil pulling
Dagelijks 3-5 minuten een eetlepel sesamolie in je mond spoelen en actief tussen de tanden door trekken binnensmonds, heeft talloze gezondheidsvoordelen. De vetzuren in de olie maken de bacteriën in de mondholte los en nemen ze op. Door uiteindelijk de olie uit te spugen, verwijder je de bacteriën. Zo wordt ook een overschot van slechte mondbacteriën voorkomen. Voordelen van oil pulling voor de mondholte zijn o.a. het versterken van tanden en tandvlees, het bevorderen van een frisse adem, het voorkomen van bloedend tandvlees en het verzorgen van de mond- en keelholte. Oil pulling is niet alleen gezond voor mond en tanden, maar heeft ook invloed op de algehele gezondheid aangezien er veel bacteriën via de mond in het lichaam komen. Overige voordelen kunnen o.a. het verminderen van hoofdpijn, het verbeteren van de hormoonbalans, het verminderen van eczeem of het verlichten van verkoudheden zijn. Wacht hierna zo’n 15 minuten voordat je iets drinkt.

Lauwwarm water met citroen
Drink een lauwwarm glas water met een halve uitgeperste citroen op een nuchtere maag in de ochtend. Drink daarna eventueel nog een gewoon glas lauwwarm water. Het helpt om het spijsverteringskanaal te reinigen en van gifstoffen te ontdoen die zich ’s nachts hebben opgebouwd. Het is een vorm van darmontgifting voor je lichaam. De lever is extreem actief tijdens de slaap, omdat dit het moment is waarop je lichaam zichzelf herstelt en regenereert. Het citroenzuur in citroenen beschermt de leverfunctie en zijn werking.

Tapping
Tapping is een fijne manier om het lichaam wakker te maken en je lichaam en huis te voelen op sensorisch level. Zorg dat je elk lichaamsonderdeel aanraakt door te kloppen, masseren of tikken. Doe dit met drie vingers (zacht), door een kommetje van je handen te maken (gemiddeld) of met je vuisten (hard). Neem je tijd en doe dit op je eigen manier. Luister naar je behoeften.

Heb jij een ochtendritueel (die ook weer bijdraagt aan de R van regelmaat)? Kijk eens of je een of meerdere van de kriya’s wil toepassen, het biedt tal van gezondheidsvoordelen!

Manon

Bekijk hier het aanbod van Yogaplace bij ODS Vitaal