Werkgeluk bij SABIC

10 mei 2021
10 mei 2021

3-Jarig programma ‘werkgeluk’ bij SABIC

Vraag van Sabic Technical aan ODS-Vitaal:
Stel een duurzaam programma samen om het Werkgeluk van onze medewerkers te vergroten waarbij de managers en vooral de Vitality Ambassadeurs actief betrokken worden bij de samenstelling.

Oplossing van ODS:
Wij zijn gestart met stap 1 van onze aanpak namelijk een Lean & Mean Inventarisatie. Alle relevante documenten (o.a. PMO) zijn bestudeerd. Vervolgens zijn er interactieve interviewsessies geweest met de managers en de Vitality Ambassadeurs om te achterhalen welke werkdruk en welk werkgeluk medewerkers actueel in de praktijk ervaren. Om de bewustwording van stressbronnen, -signalen en energiebronnen te vergroten hebben deze medewerkers een interactieve workshop van Werkdruk naar Werkgeluk gevolgd. Waarbij iedere deelnemer op het einde concrete acties voor zichzelf heeft geformuleerd.

De verzamelde informatie uit de inventarisatiefase is de basis voor onze adviezen. Deze hebben we vastgelegd in een rapportage met aanbevelingen op het gebied van kantoorinrichting, werkafspraken, verbinding & communicatie, missie/visie en de ontwikkeling van competenties/kennis/vaardigheden. Deze rapportage is besproken met de Vitality Ambassadeurs. Waarna concrete acties zijn gedefinieerd die deels door SABIC zelf en deels door ODS worden opgepakt.

ODS-Vitaal heeft op het gebied van de ontwikkeling van competentie/kennis/vaardigheden binnen de Vitaliteitspijlers Mindset en Ontspanning een gevarieerd pallet van workshops samengesteld waaruit medewerkers kunnen kiezen (stap 2 van onze aanpak). Voorbeelden zijn: Groeimindset als hefboom voor werkgeluk, Persoonlijk en vitaal leiderschap. Opgebokst tegen stress én Ontspanning & Balans workshops op het gebied van Mindfulness, Ademcoaching en Stress-less. De looptijd van dit programma was 3 jaar.

Resultaten:
Het programma is afgerond. Enthousiaste Vitality Ambassadeurs die door hun intensieve betrokkenheid bij de samenstelling en evaluatie van het pakket volledig achter het programma staan. Managers die oog hebben voor het thema Werkgeluk en wat hiervoor nodig is. Vanuit de organisatie structurele aandacht voor Werkgeluk doordat medewerkers zich in ieder geval 3 jaar op dit gebied verder hebben kunnen ontwikkelen. Maar vooral zeer enthousiaste reacties en mooie feedback van de medewerkers. Het gemiddelde rapportcijfer van alle workshops (zowel online als op locatie) is een 8,5.

Citaten uit de evaluatieformulieren:

  • “Bewust worden van de keuze die je hebt om in je comfortzone te blijven OF af en toe eruit te gaan en te blijven leren.
  • “Beseffen hoe we op de automatische piloot doorrennen en veel te weinig tijd aan onszelf besteden. Beseffen dat we zelf de mogelijkheid hebben om dingen te veranderen.”
  • “Fijne, praktische workshop waar je meteen iets aan hebt! met veel passie en energie gegeven :-)”

 


“ODS-Vitaal heeft een prima project uitgerold: men heeft kennis van zaken, er is 1 contactpersoon, er zijn korte lijntjes. Het belangrijkste: onze bezetting is ermee aan de slag gegaan en is enthousiast!.” 

Peter van den Heuvel
SABIC Technical, MT-lid

“Medewerkers krijgen op een interactieve manier inzicht in hun energiegevers, hun betrokkenheid en hun invloed. Mooi om te zien hoe medewerkers op het einde van de workshop zelf weten hoe zij hun werkplezier en werkenergie kunnen vergroten.” 

Ilse Lucassen
Stress- en burn-out coach

Download de projectsheet

of bel voor meer info 046 410 6236