Bij vitaliteit draait het er niet alleen om dat je twee keer in de week naar de sportschool gaat. Vitaliteit is een veel groter begrip en omvat verschillende pijlers. Het gaat hand in hand met mentale gezondheid, een actieve levensstijl, ontspanning en voeding.
Een gezonde mindset is superbelangrijk voor je welzijn. Als je positief denkt en flexibel bent, helpt dat je mentaal fit te blijven. Een positieve mindset opbouwen betekent dat je jezelf goed kent, positief denkt en uitdagingen ziet als kansen om te groeien. Denk hierbij aan dingen zoals meditatie, mindfulness en genoeg rust nemen. Dat is essentieel om veerkrachtig te blijven, zowel mentaal als emotioneel.
Beweging is goed voor je lichaam! Het houdt je fit, zorgt voor een goede bloedsomloop en maakt je immuunsysteem sterker. Regelmatig bewegen helpt je lichaam om zich aan te passen aan verschillende situaties en is belangrijk om gezond te blijven. Als je genoeg beweegt, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, somberheid en dementie.
Ontspanning is ontzettend belangrijk voor zowel je geestelijke als emotionele welzijn. Mensen worden van diverse kanten belast, zowel door werk, gezinsverplichtingen, sociale interacties als de digitale wereld. Het is dus cruciaal om bewust tijd voor jezelf vrij te maken om te ontspannen. Het is een kans om los te laten, stress los te laten en weer op te laden.
Voeding speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van fysieke en mentale vitaliteit. Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan voedingsstoffen en vezels, draagt bij aan een goede gezondheid en energieniveaus. Het is belangrijk je bewust te zijn van wat je dagelijks eet en hoe dit van invloed is op je functioneren op de lange termijn.
Vitaal werken, een benadering die voor zowel werkgevers als werknemers van belang is, legt de nadruk op het behoud en de bevordering van gezondheid en welzijn in de werkomgeving. Voor de werkgever houdt dit in dat er geïnvesteerd wordt in een omgeving die de fysieke, mentale en sociale welzijn aspecten van medewerkers bevordert. Dit kan variëren van ergonomische werkplekinrichting tot het stimuleren van een gezonde werk-privébalans en het aanbieden van programma’s die de gezondheid bevorderen. Het resultaat van vitaliteit op de werkvloer? Verminderd ziekteverzuim, verhoogde productiviteit en een positieve uitstraling voor het bedrijf. Deze acties worden vaak uitgevoerd door HR of het vitaliteitsmanagement. Voor de werknemer betekent vitaal werken proactief streven naar een evenwichtig leven, waarin werk en privé in balans samenkomen. Het betekent zorgen voor je lichaam en geest door genoeg rust, ontspanning en aandacht voor persoonlijke groei.
Werknemers die dit aanpakken, voelen doorgaans minder stress, tonen meer veerkracht en presteren op de lange termijn beter. De waarde van vitaal werken zit hem in hoe elke organisatie het aanpakt. Het is niet zomaar een standaardpakket van maatregelen, maar eerder een aangepast beleid dat past bij de specifieke behoeften en doelen van een bedrijf en zijn werknemers. Zo wordt vitaal werken niet alleen een investering in welzijn, maar ook een slimme keuze die de unieke identiteit en groei van een organisatie benadrukt. Het stimuleert niet alleen gezonde relaties tussen werkgevers en werknemers, maar ook duurzaam succes van de organisatie. Het is een flexibel en op maat gemaakt route richting welzijn, waardoor elke organisatie uniek is in zijn benadering van vitaal werken. Daarom is de missie van ODS-Vitaal: vitale organisaties door vitale medewerkers
Nu we een helder begrip hebben van vitaliteit en vitaal werken, delen wij graag enkele tips met je om vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. Ontdek hoe je een gezonde en energieke werkomgeving kunt creëren, voor zowel werkgevers als werknemers. ODS-Vitaal kan jouw organisatie en medewerkers op een duurzame manier vitaal en fit maken. Wij bieden ook diverse activiteiten specifiek aan voor jou als werknemer.
Mentale gezondheid
Werkgever: Moedig medewerkers aan om hun zorgen en uitdagingen te delen, en zorg ervoor dat ze zich gehoord voelen. Dit kun je doen door regelmatig feedbacksessies te organiseren of workshops aan te bieden. Deze workshops kunnen variëren van ademhalingsoefeningen tot mindfulness-technieken, waardoor werknemers praktische tools krijgen om met stress om te gaan. Ondersteun ook een gezonde balans tussen werk en privé, door bijvoorbeeld flexibele werktijden aan te moedigen. Het doel is om een omgeving te creëren waarin iedereen zich goed voelt en open kan praten over hun welzijn. ODS-Vitaal heeft onder het motto ‘van werkdruk naar werkgeluk’ een programma samengesteld voor een in-company programma.
Werknemer: Het is belangrijk om regelmatig korte pauzes in je werkdag op te nemen, niet alleen om te ontspannen, maar ook als een manier om stress te voorkomen. Als je merkt dat de stress toeneemt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Het vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar juist van veerkracht en zelfzorg. Het is oké om ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.
Blijf in beweging
Werkgever: Overweeg het aanbieden van sportfaciliteiten aan je medewerkers of het subsidiëren van fitnessabonnementen om fysieke activiteit te stimuleren en het algemene welzijn van je personeel te bevorderen. Dit kan variëren van traditionele sportschoolabonnementen tot deelname aan groepslessen, yoga, of andere vormen van lichaamsbeweging die aansluiten bij individuele interesses. Het aanmoedigen van een gezonde levensstijl op maat van de medewerker kan resulteren in een duurzame betrokkenheid en een verhoogde tevredenheid op de werkvloer. Ook zijn interne activiteiten voor afdeling of team aan te raden. ODS-Vitaal biedt die aan als zogenaamde in-company activiteiten.
Werknemer: Last regelmatig beweegpauzes in gedurende je werkdag om je spieren te activeren en de concentratie te verbeteren. Door bewust tijd vrij te maken voor korte fysieke activiteiten gedurende je werkdag, kun je niet alleen je lichamelijke conditie handhaven, maar ook je mentale alertheid en productiviteit verhogen. Neem bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze een korte wandeling of doe stretchoefeningen. Ben je daarnaast bewust van de beschikbare faciliteiten en voorzieningen die je werkgever aanbiedt om ervoor te zorgen dat je gezond en fit blijft.
Zorg voor voldoende ontspanning
Werkgever: Zorg voor een “ontspanningshoek”. Dit kan een rustige lounge of een comfortabele zithoek zijn. Voorzie deze ruimte van comfortabele stoelen, ontspannende muziek en voeg eventueel wat planten toe. Moedig werknemers aan om hier tijdens pauzes te ontspannen. Het is een plek om even weg te zijn van het werk en nieuwe energie op te doen. Even veranderen van omgeving kan al wonderen doen tijdens een drukke dag.
Werknemer: Neem regelmatig de tijd gedurende je werkdag om bewust ademhalingsoefeningen te doen. Dit kunnen eenvoudige diepe ademhalingen zijn, waarbij je langzaam inademt door je neus, je adem even vasthoudt, en vervolgens rustig uitademt via je mond. Het is een simpele manier om jezelf even op te frissen en makkelijk om tussendoor te doen. Het kan je een gevoel van kalmte en focus geven.
Gezonde voeding
Werkgever: Implementeer gezonde eetopties in de kantine. Door een diversiteit aan voedzame maaltijden aan te bieden, creëer je niet alleen een gezonde eetomgeving, maar stimuleer je ook bewuste voedingskeuzes onder je personeel. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een waterpunt of het aanbieden van vers fruit. ODS-Vitaal heeft ervaring met het aanbieden van kookworkshops voor afdelingen. Met name bij organisaties met ploegendiensten is dit een belangrijk onderwerp.
Werknemer: Zorg goed voor jezelf. Maak gezonde maaltijden van tevoren en vermijd fastfood. Drink gedurende de dag genoeg water. Voldoende hydratatie is belangrijk voor je lichaam en kan helpen om je concentratie en energieniveau op peil te houden. Overweeg een waterfles op je bureau te zetten in plaats van een glas, zodat je gemakkelijk bij kunt houden hoeveel je drinkt. Het is een eenvoudige manier om voor jezelf te zorgen en je goed te voelen tijdens je dagelijkse bezigheden.