Waarom eten we in de winter meer?

25 oktober 2021
25 oktober 2021

Waarom eten we in de winter meer?

Nu het kouder wordt en we vaker in het donker thuis vertrekken en in het donker weer thuiskomen, gaan we meer eten. Het lijkt er op dat we in de wintermaanden meer eten dan in de zomerperiode. Is dat ook echt zo? Als we kijken wat ons lichaam doet in de winter dan lijkt het wel te kloppen.

Serotine, het gelukshormoon 
Als de zon schijnt en we lekker in ons vel zitten, vergeten we wel eens te eten. In de winterperiode is dit juist andersom. Volgens meerdere deskundigen zien we dat de hoeveelheid gelukshormoon in de winterperiode omlaag gaat. Dit kan veel oorzaken hebben. Het betekent dat het lichaam bij een tekort aan dit hormoon denkt dat het meer eten nodig heeft. We gaan dus meer eten.

Dikke jas aan en naar buiten
Als we naar buiten gaan dan trekken we de winterjas aan en gaan op pad. Ons lichaam doet er alles aan om onze lichaamstemperatuur op pijl te houden. Normaal is je lichaamstemperatuur 37 graden. Als die omhoog gaat door koorts of ziekte is dat niet fijn. Als onze temperatuur zakt, dan willen we die weer zo snel mogelijk omhoog krijgen. We zijn in de koude dagen dus sneller geneigd meer te eten om extra energie (en dus warmte) binnen te krijgen.

De feestmaand
December is een feestmaand.  Toch had ik 3 jaar geleden een cliënt die precies op 1 december aan de slag ging met zijn gezondheid. Op 25 januari was hij/zij ruim 10 kg in vet kwijtgeraakt. Nu 3 jaar later is dit nog steeds het geval en hij/zij is er erg tevreden mee. Toch was deze startdatum voor hem/haar erg lastig. Traditioneel werden er in de feestmaand veel lekkernijen gemaakt. Koekjes, chocolaatjes, taarten, pepernoten en ga zo maar door. De feestmaanden zijn dus ook maanden waarin we meer eten. Bijvoorbeeld de kerstdiners, de oliebollen en de appelflappen. De supermarkten liggen vol verleidingen. Er is keuze zat en als je hoeveelheid gelukshormoon dan ook nog aan de lage kant is, eten we weer wat extra’s.

Wat dan wel
Tja, wat voor de een gewoon is, is voor de andere een moeilijke opgave. Eet vezelrijk, eet seizoensgerechten en eet stampotjes en stoofpotjes. Eet vezelrijke pasta en rijst. Maak tijdens de feestdagen bewustere keuzes. Zijn er alleen minder gezonde dingen om te eten, maak dan voor jou de beste keuze. Wanneer je vezelrijk gaat eten zal het lichaam meer tijd nodig hebben om deze producten te verteren. Hierdoor komt er meer glucose in de bloedsomloop en haal je langer energie uit deze gerechten.

Jij wel, de ander niet
Wat voor de een geldt, geldt niet voor de ander. Een vrouw heeft het sneller koud dan een man en daarom zal een vrouw sneller meer eten dan de man. Toch zijn het de dames die het sporten in de winterperiode doorzetten. Mannen kiezen sneller voor de winterstop.

Ga bewuster met je voeding om en ga in de winterperiode lekker wandelen. De zon zal altijd je vitamine D opname verbeteren waardoor je je gelukkiger voelt.

Geniet van de maand november. In december zal ik wat schrijven over goede voornemens en een alternatief aanbieden voor het vele eten met de kerst.

Pompoencurry met kip en rijst

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking gaar.
  2. Hak de knoflook fijn.
  3. Snijd de kipfilet in blokjes.
  4. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de knoflook kort aan.
  5. Voeg kip toe en bak deze goudbruin en gaar.
  6. Voeg de currypasta en pompoen toe en bak een paar minuten mee.
  7. Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 tot 25 minuten sudderen tot de pompoen zacht is. Roer af en toe. Breng naar wens op smaak met zout.
  8. Schep de rijst met de curry op een bord en garneer eventueel met wat verse koriander.

Kijk eens op mijn Facebook, daarop zet ik dagelijks tips, trics en recepten die je een steuntje in de rug geven. André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een blog met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard

Bekijk hier alle activiteiten van ODS Vitaal op het gebied van voeding