Waarom is voeding maatwerk

25 februari 2019
25 februari 2019

Als je op internet het woord ‘voedingsschema’ intikt kom je op meer dan een half miljoen websites uit. De eerste geeft aan ‘GRATIS’. Dat klinkt aanlokkelijk. Want waarom ergens voor betalen als het ook gratis te krijgen is? Tja, dat is een goede vraag. 
Iedereen eet anders
Als ik een presentatie geef voor een groep mensen dan stel ik altijd de vraag, waarom eet iedereen anders? Allergieën, smaakontwikkeling, geloofsovertuiging, verrichte arbeid, vegetarisch, veganistisch, iedereen maakt hierin keuzes. Ook wel eens gedacht dat een man andere voedingsbehoeftes heeft dan een vrouw. Dat de vrouw tijdens de overgang anders gaat eten en ook andere eetbehoeftes heeft?
Dus… heb je iets aan een gratis voedingsadvies dan je even van internet uitprint? Nee. Het levert waarschijnlijk frustraties op omdat het niet werkt.
Maatwerk werkt wel
Heb je wel eens gesolliciteerd? Dan wil je vooraf informatie van het bedrijf hebben. Hoeveel mensen er werken, wat de cultuur is, of ze een goede cao hebben etc. Je verdiept je dus vooraf en bepaalt daarop je keuze. Zo zit het ook met voeding en voedingsadvies. Als ik met iemand over voeding praat dan wil ik veel (persoonlijke) dingen weten. Niet alleen wat je doelen zijn maar ook wat je al hebt gedaan om die doelen te bereiken. Wat je hobby’s zijn, wat je dagelijks eet en drinkt maar ook hoe je slaapt. Ben je fit of hang je de rest van de dag op de bank? Smeer je je eigen brood of zit je als eerste in de kantine? Uiteraard zijn ook je biologisch meetgegevens belangrijk.
Op deze manier kan ik een goede inschatting maken op welke manier ik te werk ga. Het voedingsdagboek speelt daarbij een belangrijke rol.
Alles moet je leren
Juist dat persoonlijke stukje gaat het verschil maken. Als je maatwerk krijgt in combinatie met persoonlijke aandacht zal je merken dat je je doelen ook echt behaald. Nee, niet in 2 weken maar wel over een langere periode en zonder jojo-effect. Of het nu gaat om gewichtsverlies, gewichtstoename, betere sportprestaties (herstel) of gewoon een vitalere eigen ‘ik’. Zonder maatwerk en zonder doorzettingsvermogen kom je er niet.
Google je morgen op ‘gratis voedingsschema’ of neem je contact op met ODS voor persoonlijk maatwerk?
Een avocado herken je heel gemakkelijk.
Er is heel wat te doen over de avocado. Belangrijk is, hoe weet ik nu of mijn avocado goed is? Eigenlijk helemaal niet moeilijk. Is de avocado hard dan moet hij nog blijven liggen. Dan is hij wrang van smaak. Achterop de avocado zit het begin van het steeltje. Dat dopje kun je met 2 vingers eruit wippen. Is de avocado lekker en rijp van smaak dan is de kleur eronder lichter. Is de avocado te rijp en bruin van binnen dan is de kleur onder het dopje donkerder. Mijn voorkeur zal dus altijd uitgaan voor een heldere kleur.