Zorgeloos op vakantie? Hoe doe je dat?

17 juli 2023
17 juli 2023

Zorgeloos op vakantie? Hoe doe je dat?

Het is aftellen geblazen. Je welverdiende zomervakantie komt inzicht! Nog even doorzetten om die laatste dagen vóór je verlof goed af te ronden: deadlines halen, werk overdragen! Drukte alom! Uit onderzoek blijkt dat op vakantie gaan vaak stress oplevert. Dit terwijl we onze vakantie vaak zo hard nodig hebben om uit te rusten, af te schakelen en de dagelijkse stress even helemaal los te laten.

Wil je zorgeloos op vakantie gaan en uitgerust weer terug komen? Hier enkele tips!

Maak een to-do lijstje
Is je laatste werkweek ingegaan? Begin dan met een to-do lijstje: wat moet deze week nog af en wat kan wachten of  kunnen je collega’s overnemen? Komt er toch nog even iets tussendoor dat echt af moet? Check je to-do lijst of er iets opstaat dat kan doorschuiven. Niet alles is urgent en niet alles hoeft nu.

Ga ontspannen op reis
Zorg dat je nog enkele dagen vrij hebt voordat je op vakantie gaat. Je kunt bijvoorbeeld het weekend gebruiken om af te schakelen en te vertrekken aan de begin van de week.  Zo kun je rustig toeleven naar de vakantie en ontspannen op reis gaan. Dit vermindert de kans op ziek worden door rust te nemen – een vervelend bijeffect van stress.

Laat je werk echt thuis
Beslis actief wat je wilt thuislaten. Dat helpt om in een ontspannen mindset te komen. De mobiele telefoon, je laptop, de werkstress, de inlogcode van je werkmail, je gedachten aan die vervelende collega. Maak er een unpacking lijst van en zet deze heel bewust uit je systeem voor de duur van je vakantie. [1]

Zorg voor voorpret
Wat wil je graag doen tijdens je vakantie, wat wil je graag zien? Ga op google-onderzoek uit om alvast in de vakantiestemming te komen! [2]
Welke spulletjes wil je graag meenemen: een boek, wat tijdschriften, je lievelingsbikini? Zet je koffer in de slaapkamer en leg er alvast wat spulletjes in zodat je al in de stemming komt.
Heb je kinderen? Dan is het leuk een aftelkalender te maken. Hang de aftelkalender op een plek waar jullie elke dag komen.

Leef gezond
Optimaal tot ontspanning komen? Zorg als een beste vriend voor je lichaam tijdens de vakantie! Eet volop fruit en groente, matig het gebruik van alcohol, geniet van de buitenlucht en zet je lichaam nog iets meer in beweging: wandelen, zwemmen, surfen, fietsen. Allemaal activiteiten om je lichaam optimaal te ondersteunen.
En natuurlijk niet vergeten: gun jezelf wat meer nachtrust dan normaal. Slaap bevordert het herstel van je lichaam.
De vakantie is ook een ideaal moment om te reflecteren. Wat kan ik mezelf geven om minder stress te ervaren gedurende het jaar? Een korte meditatie inpassen als starter van je werkdag? Meer aandacht voor gezond eten? Meer beweging? Het zal je allemaal helpen om in balans te blijven zodat je optimaal kunt genieten van het leven!

Zorg voor een ontspannen thuiskomst
Zorg dat je niet direct na je vakantie weer meteen moet beginnen met werken. Het is fijn om nog even te kunnen bijkomen van de reis, rustig uit te pakken, de vakantiewas te doen, en weer te wennen aan het dagdagelijkse thuisritme. En wil je nog zo lang mogelijk dat vakantiegevoel vasthouden? Plan dan je agenda niet meteen bordenvol met acties maar zorg dat je nog even ruimte hebt om de achterstand in je mails bij te werken en om af te stemmen met je collega’s zodat je weer helemaal op de hoogte bent en er weer fris en fruitig tegen aan kunt gaan!

Ik wens je een fijne vakantie, geef je over en geniet met volle teugen!

Raphaëlle

[1] Work to Live. The guide to getting a life, 2003,  Joe Robinson
[2]10 tips om uitgerust en ontspannen op vakantie te gaan, Wendy Borst