Energiek de zomer door

4 juli 2022
4 juli 2022

Energiek de zomer door

De zomer, een actief seizoen waarin je meer wilt doen en ondernemen. De temperaturen zijn hoger en het is langer licht. Het seizoen om je open te stellen en te verbinden. Misschien ervaar je dat je meer bezig bent met de mensen en de wereld om je heen en dat je wat minder aandacht hebt voor jezelf. Des te belangrijker om een momentje voor jezelf te nemen. We delen een aantal tips en oefeningen met je.

Maak tijd voor jezelf

Of dit nu thuis is, op vakantie of in de natuur. Creëer een plekje met een fijne sfeer waar je ongestoord je ding kunt doen. Je hoeft geen uur op de mat te staan en allerlei ingewikkelde yoga poses uit te voeren – yoga omvat namelijk veel meer dan het uitvoeren van een aantal houdingen op de mat. Je kunt hierbij ook denken aan andere oefeningen zoals pranayama (ademhalingsoefeningen) of een bodyscan. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om in het hier en nu te komen en je te verbinden met jezelf. Voel hoe het met je gaat en waar jij behoefte aan hebt.

Een energiek begin van je dag

Wil je je deze zomer fit en energiek voelen? Sta ’s ochtends vroeg op en neem een momentje voor jezelf voordat je in de aan-modus springt en van alles gaat doen. In de zomer is het al vroeg licht. Tijdens zonsopkomst ontwaakt de natuur en is er veel prana (levensenergie) in de lucht. Een mooi moment om je dag energiek te starten door het uitvoeren van een zonnegroet!

Aanwezig zijn in het hier en nu

Gedurende de dag kun je een momentje nemen en je zintuigen gebruiken om in het hier en nu te komen. Kijk eens om je heen, wat kun je waarnemen? Objecten, kleuren, structuren. Hoor je geluiden? Zijn deze ver weg of dichtbij? Misschien ruik je een bepaalde geur, kun je de temperatuur waarnemen of iets proeven?

Een verkoelende ademhalingsoefening

Om het lichaam te helpen afkoelen op een warme zomerse dag, kun je de Sitali ademhalingsoefening uitvoeren. Steek je tong uit en krul de zijkanten van de tong omhoog zodat er een soort rietje ontstaat. Adem rustig in en voel hoe verkoelende lucht het lichaam in stroomt. Adem rustig uit via de neus.

Namasté

Manon

Bekijk hier het aanbod van Yogaplace bij ODS Vitaal