Zo zorg je voor een ontspannen (thuis)werkplek

26 oktober 2021
26 oktober 2021

Zo zorg je voor een ontspannen (thuis)werkplek

Het afgelopen anderhalf jaar zijn velen thuis gaan werken, en voor sommigen blijft dat voorlopig nog zo. Wanneer jouw werkplek zich bij jou thuis bevindt, in jouw veilige zone, is het belangrijk om extra goed voor jezelf te zorgen. Manon van Yogaplace deelt haar tips over hoe je een verantwoorde manier van thuiswerken creëert. Deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing wanneer je wél op locatie werkt.

Richt een goede werkplek in
Wanneer je (deels) thuis werkt, is het van belang dat je een aparte werkplek inricht, naar je eigen behoeften, om efficiënt te werken. Overleg met je werkgever of je schermen, bureaustoel en andere materialen kan lenen. Voorkom hiermee een slechte werkhouding, zorg voor voldoende licht en frisse lucht en creëer een gezonde werkplek voor lichaam en geest.

Tijd om te aarden en op te laden
Besteed iedere dag tijd aan buiten zijn en geef je immuunsysteem een boost – ga aardse dingen doen, in de tuin werken, buitenspelen met je kind, de hond uitlaten. Dans op je favoriete nummers en volg een meditatiesessie in de avond om je dag af te sluiten, je geest te kalmeren en goed te slapen.

Regelmatig korte pauzes
Neem ‘micropauzes’, in ieder geval vijf minuten per uur. Doe dan bij voorkeur ook korte ontspanningsoefeningen. De praktijk leert dat deze tijd tot meer concentratie en ontspanning tijdens het werk leidt en daardoor makkelijk terugverdiend wordt.

Yoga via jouw beeldscherm
Het lijkt onmogelijk, toch kan het: yoga op jouw (thuis)werkplek. Velen die het al ervaren hebben, voelen ook via het scherm een persoonlijke connectie met hun collega’s en trainer. Je vergeet tijdelijk het beeldscherm en je laadt weer op, omdat deze tool je naar binnen richt met aandacht voor je lichaam en je vrij maakt van zorgen en afleidende gedachten.

Wat heb jij nodig?
Voel je je niet gegrond, minder scherp, vermoeider en ervaar je meer stress? Sta dan eens stil bij wat jíj nodig hebt. Misschien helpt het om jouw dag te starten of eindigen met een meditatie. Een korte yogasessie midden op jouw werkdag, om even uit de drukte te stappen en weer in te checken bij jezelf. Of misschien heb je behoefte aan persoonlijke begeleiding. Schrijf eens op wat je tijdens een werkdag bij jezelf opmerkt, wat je voelt, en bedenk wat jou daarbij zou kunnen ondersteunen.

Hartelijke groet, Namasté,
Manon Simonis

 

Bekijk hier het aanbod van Yogaplace bij ODS Vitaal